Remiantis pranešimu, E. Raisi kinų nacionalinės gynybos ministrui Wei Fenghe sakė, jog šiitiška respublika savo ryšius su Pekinu laiko strateginiais. Glaudesnis bendradarbiavimas, prezidento teigimu padėtų priešintis „JAV vienašališkumu“, įstrigus deryboms dėl Teherano branduolinio susitarimo su pasaulio galingosiomis valstybėmis atgaivinimo.

„Pasipriešinti vienašališkumui ir sukurti stabilumą bei tvarką įmanoma, kai bendradarbiauja nepriklausomos ir panašiai mąstančios galybės“, – pranešime cituojamas E. Raisi.

Wei Fenghe savo ruožtu pareiškė, kad gerėjantys Irano ir Kinijos ryšiai užtikrins saugumą, „ypač dabartinėje kritinėje ir įtemptoje situacijoje“.

Wei Fenghe taip pat susitiko su Irano kariniais pareigūnus, įskaitant savo kolegą Mohammadą Rezą Ashtinai – ir, kaip pranešama, pakvietė jį apsilankyti Kinijoje.

Pasak valstybinės naujienų agentūros IRNA, M. R. Ashtinai pasmerkė JAV karinę veiklą Artimuosiuose Rytuose ir kitur. Ministro teigimu, „visur, kur tik veikė JAV kariuomenė, ji kėlė nesaugumo, nestabilumo, susiskaldymo, pesimizmo, karo, naikinimo ir perkėlimo bangas“.

Anot Wei Fenghe, jo vizito tikslas – „pagerinti Irano ir Kinijos strateginį bendradarbiavimą gynybos srityje“. Kinų ministras pareiškė, kad tokia sąveika turėtų „nepaprastą“ poveikį mažinant vienašališkumą ir kovojant su terorizmu.

Pastaraisiais metais Teheranas ir Pekinas sustiprino savo karinius ryšius: jų kariniai laivynai lankosi vieni kitų uostuose ir rengia bendras jūrų pratybas Indijos vandenyne.

2021 metais Iranas ir Kinija pasirašė strateginio bendradarbiavimo susitarimą 25 metams. Šis paktas apima ir ekonominę veiklą – nuo naftos ir kasybos iki pramoninės veiklos skatinimo Irane, taip pat bendradarbiavimą transporto ir žemės ūkio srityse.

Kinija, kartu su Rusija, Jungtine Karalyste, Prancūzija ir Vokietija, yra pasirašiusi istorinį susitarimą su Teheranu dėl Irano branduolinės programos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją