Baltarusijos parlamento žemieji rūmai per du svarstymus pritarė baudžiamojo kodekso pakeitimui, pranešė naujienų agentūra „Belta“. Dabar, kad pakeitimas įsigaliotų, jį turi paremti aukštieji parlamento rūmai ir Baltarusijos vadovas Aleksandras Lukašenka.

„Destruktyvios jėgos tęsia teroristinę ir ekstremistinę veiklą, bandydamos destabilizuoti padėtį Baltarusijoje, provokuodamos vidaus neramumus ir konfliktus“, – sakė parlamento pirmininkas Vladimiras Andreičenka, turėdamas omenyje sabotažo veiksmus geležinkelyje.

Šiuo metu Baltarusijoje mirties bausmė taikoma už teroro aktus, dėl kurių žuvo žmonės, už žiaurias žmogžudystes ir daugybinius nužudymus.

Invazijai į Ukrainą Rusija pasinaudojo artima sąjungininke Baltarusija kaip placdarmu. Minskas neigia dalyvavimą kare, bet pripažįsta, kad šalies teritorija buvo pasinaudota invazijai.

Opozicinė žiniasklaida teigė, kad per visą invaziją Baltarusijos geležinkeliuose buvo vykdomi sabotažo veiksmai, kuriais buvo bandoma sulėtinti Rusijos pajėgų judėjimą. Pranešimuose teigiama, kad buvo nusitaikyta į konkrečią infrastruktūrą, siekiant išvesti iš rikiuotės kai kurias geležinkelio atkarpas.

Baltarusijos opozicija, raginusi baltarusius blokuoti kelius, teigė, kad buvo įvykdyta dešimtys sabotažo aktų.

Balandžio pradžioje Baltarusijos policija pranešė, kad sulaikė mažiausiai dvi diversantų grupes, o vienu atveju prieš sulaikant diversantus buvo atidengta ugnis. Jos teigimu, buvo sužeisti mažiausiai du žmonės. Generalinis prokuroras pateikė jiems kaltinimus terorizmu.

Po masinių antivyriausybinių protestų 2020 metų vasarą žmonės kartais būdavo apkaltinami terorizmu už veikas, kurios anksčiau galėjo būti laikomos chuliganizmu.

Pavyzdžiui, Tyrimų komitetas nurodė, kad vienas asmuo buvo apkaltintas terorizmu už tai, kad apipylė raudonais dažais teisėjo automobilį, o kitas – kad metė akmenį į prokuroro langą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją