Šis žingsnis žengtas praėjus kiek daugiau nei trims savaitėms po to, kai Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas vėl iškovojo užtikrintą pergalę rinkimuose.

Nacionalistinių pažiūrų vengrų vyriausybės vadovas Briuselyje dažnai yra kaltinamas demokratinių normų nepaisymu.

Biudžeto ir administravimo eurokomisarui Johannesui Hahnui leista nusiųsti Vengrijos vyriausybei „rašytinį pranešimą“ ir taip pradėti teisinės valstybės mechanizmo taikymą, sakė EK vicepirmininkas Margaritis Schinas.

Pasak vieno aukšto rango ES pareigūno, šis žingsnis yra „pats pirmasis oficialus žingsnis“ ilgoje procedūroje. Gavusi laišką Vengrija turės per du mėnesius į jį atsakyti, sakė jis.

Bendrai tokia komunikacija su Budapeštu gali užtrukti devynis mėnesius, o bet kokiam galimam ES finansavimo Vengrijai mažinimui turės pritarti didžioji dauguma iš 27 bloko valstybių narių.

Briuselis ne kartą priekaištavo Vengrijai dėl jos viešųjų pirkimų sistemos, interesų konflikto ir korupcijos.

Sąlygiškumo mechanizmas buvo sukurtas 2020 metais per patį pandemijos piką po viršūnių susirikimo, kai buvo sutarta dėl bendro skolinimosi siekiant suformuoti 800 mlrd. eurų subsidijų ir paskolų paketą ES šalių atsigavimui.

Biudžeto „vanagai“, tarp jų Austrija ir Nyderlandai, pareikalavo sąlygiškumo mechanizmo, turinčio užtikrinti, kad mokesčių mokėtojų pinigai būtų leidžiami tinkamai.

Vengrija ir Lenkija užginčijo naująją procedūrą ES aukščiausios instancijos teisme. Tačiau Europos Teisingumo Teismas (ETT) vasario mėnesį leido ją naudoti ir nurodė, kad ES „turi turėti galimybes ginti vertybes“.

Europos Parlamentas spaudė Europos Komisiją taikyti sąlygiškumo mechanizmą Lenkijos ir Vengrijos atžvilgiu. EP ėmėsi teisinių veiksmų, kad priverstų Komisiją veikti.

„Europos Komisija inicijavo teisinės valstybės mechanizmą prieš Vengriją“, – paskelbė žaliųjų europarlamentaras Danielis Freundas.

„Netrukus finansavimas Orbano korumpuotai autokratijai baigsis. PAGALIAU!!“, – rašė jis.

Šio mechanizmo panaudojimas yra viena iš virtinės kitų procedūrų, kurių ėmėsi Komisija, kilus nerimui dėl Vengrijos ir Lenkijos veiksmų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)