Nors ir nepalaikė Kyjivo teiginio, jog Rusija yra atsakinga už incidentus Uždniestrėje, Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as žurnalistams sakė, kad JAV „ir toliau yra susirūpinusios dėl bet kokių galimų bandymų didinti įtampą“.

„Nežinome visų detalių“, – nurodė jis.

„Antriname Moldovos vyriausybei ragindami ramiai reaguoti į šiuos incidentus ir visiškai remiame Moldovos teritorinį vientisumą ir suverenitetą“, – kalbėjo N. Price'as.

Uždniestrė yra niekieno nepripažįstamas Maskvos remiamas separatistinis Moldovos regionas, rytuose besiribojantis su Ukraina. Separatistai šį regioną, kuriame gyvena apie 470 tūkst. žmonių, kontroliuoja nuo 1992 metų karo su Moldova. Maskva Uždniestrėje laiko maždaug 1,5 tūkst. savo karių, vadinamų taikdariais.

Antradienio sprogimai nugriaudėjo Majako gyvenvietėje, maždaug 12 km į vakarus nuo Ukrainos sienos, pranešė regiono Vidaus reikalų ministerija. Pasak pareigūnų, žmonės nenukentėjo.

Separatistų ministerija nurodė, kad po sprogimų neveikia dvi „galingos“ antenos, retransliavusios Rusijos radijo laidas. Ministerija taip pat paskelbė nuotraukas, kuriose antenos matomos gulinčios ant žemės.

Atsakomybės už sprogimus niekas neprisiėmė.

Maskvai pradėjus karą Ukrainoje JAV įspėjo, jog Rusija netoliese esančiose valstybėse gali surengti atakų ir apkaltinti jomis kitus, kad turėtų pretekstą pasiųsti ten savo karių.

Pirmadienį Uždniestrės regiono pareigūnai pranešė, kad šios teritorijos Valstybės saugumo ministerijos būstinė regiono sostinėje Tiraspolyje tikriausiai buvo apšaudyta iš raketinių granatsvaidžių.

Uždniestrės Saugumo taryba antradienį pranešė, kad regione iš viso buvo trys incidentai – pirmadienio sprogimai Tiraspolyje, antradienio sprogimai Majake ir antradienį padaryta žala kariniam daliniui Parkanio kaime.

Moldovos prezidentė Maia Sandu antradienį sušaukė šalies Aukščiausiosios Saugumo Tarybos posėdį minėtiems incidentams aptarti. Po posėdžio ji sakė saugumo analizę rodant, kad sprogimus įvykdė „skirtingos jėgos regione, suinteresuotos situacijos destabilizavimu“.

Saugumo taryba rekomendavo stiprinti patruliavimą prie sienų ir keliuose, padidinti institucijų. „atsakingų už viešosios tvarkos ir saugumo užtikrinimą“, parengties laipsnį.

Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, Moldovą aplankė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, taip demonstruodamas paramą šalies suverenumui ir jos pastangoms priimti pabėgėlius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją