Vokietija „labai, labai priartėjo prie nepriklausomybės nuo rusiškos naftos importo“, – sakė R. Habeckas antradienį Varšuvoje po derybų su Lenkijos klimato ministre Anna Moskva.

Jis sakė, kad per aštuonias savaites pavyko sumažinti priklausomybę nuo 35 proc. prieš karą Ukrainoje iki 12 procentų.

Pasak R. Habecko, likusius 12 proc. sudaro nafta, importuojama iš naftos perdirbimo gamyklos, esančios Brandenburgo mieste Švedte, netoli Lenkijos sienos. „O Švedtą, leiskite pasakyti, valdo Rusijos bendrovėRosneft“, – sakė jis.

Pasak jo, valstybinės bendrovės verslo modelis yra pirkti rusišką naftą. Jei šios naftos nebenorima, reikia alternatyvos Švedtui. Šios alternatyvos kūrimas yra artimiausių dienų užduotis, sakė ministras.

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą ES nusprendė uždrausti rusiškų anglių importą. Šiuo metu vyksta diskusijos dėl neatidėliotino rusiškų dujų ar naftos atsisakymo. Vokietija ir kitos šalys nesiryžta to daryti, nes baiminasi didelės ekonominės žalos. Kita vertus, Lenkija to primygtinai reikalauja.

„Vertiname ES veiksmus dėl anglių embargo. Tikimės, kad toks pat embargas bus taikomas ir kitoms Rusijos žaliavoms – be reikalo neatidėliojant, čia ir dabar“, – pabrėžė klimato ministrė A. Moskwa.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją