Lucile Randon, žinoma kaip sesuo Andre, gimė 1904 metų vasario 11 dieną pietų Prancūzijoje – iki Pirmojo pasaulinio karo buvo likęs dar dešimtmetis.

Dabar ji gyvena slaugos namuose Tulone, Viduržemio jūros pakrantėje, ir kiekvieną dieną pradeda pusryčiais, o po jų tęsia rytinėmis mišiomis, nors jos akys nebemato.

„Ji laiminga, jai labai patinka šis dėmesys“, – sakė slaugos namų komunikacijos direktorius Davidas Tavella, pridurdamas, kad antradienio rytą bus surengta trumpa spaudos konferencija.

„Tačiau tai dar ne viskas, nes tikrasis jos tikslas – aplenkti Jeanne Calment“, prancūzę, kuri mirė 1997 metais, kaip pranešama, sulaukusi 122 metų.

Šiemet sesuo Andre be daugybės laiškų ir šokoladinių saldainių dėžučių, kuriuos atsiuntė sveikintojai, gavo ranka rašytą prezidento Emmanuelio Macrono naujametinį sveikinimą.

„Žmonės visada žavėjosi mano išmintimi ir protu, bet dabar galiu mažiau jiems rūpėti, nes esu užsispyrusi, – juokaudama pasakojo ji AFP, duodama interviu savo 118-osios kelionės aplink Saulę proga.
„Galvoju, kad gal jau laikas keliauti iš šio pasaulio, bet niekas man neleidžia“, – sakė ji.

Prieš duodama religinius įžadus Gailestingumo dukterims, ji dirbo guvernante Paryžiuje – šį laikotarpį ji kartą pavadino laimingiausiu savo gyvenime.

Anksčiau Tarptautinė ilgaamžiškumo duomenų bazė (IDL) ir Gineso rekordų knyga seniausia pasaulyje laikė japonę Kane Tanaką, apie kurios mirtį balandžio 19 dieną buvo pranešta pirmadienį.

Po jos mirties „sesuo Andrė iš tiesų tapo seniausia, ir gerokai, nes kitas seniausias asmuo – lenkė, kuriai yra 115 metų“, – sakė kompiuterių mokslininkas ir IDL bei Prancūzijos demografinių tyrimų instituto (INED) veiklos sekėjas Laurent‘as Toussaint'as.

Daugiausia šimtamečių gyvena vadinamosiose pasaulio mėlynosiose zonose. Ten žmonės gyvena ilgiau nei vidutiniškai, pavyzdžiui, Okinavoje (Japonija) arba Sardinijoje (Italija).

Tačiau Prancūzijoje, kuri nelaikoma mėlynąja zona, vis dėlto gyvena 30 tūkst. šimtamečių ir maždaug 40 iš jų yra 110 metų ir vyresni, rodo statistikos instituto „Insee“ duomenys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją