Pasak Rusijos ambasadoriaus JAV Anatolijaus Antonovo, ginkluotės tiekimu siekiama nusilpninti Rusiją, tačiau tai esą eskaluoja konfliktą ir kenkia galimybei pasiekti taikos susitarimą.

„Amerikiečiai pila žibalą į ugnį“, – kanalui „Rossiya 24“ pareiškė jis. Ambasadorius pridūrė, kad dėl to Vašingtonui buvo pateikta oficiali diplomatinė nota, tačiau į ją atsako dar nesulaukta.

„Pabrėžėme šios situacijos nepriimtinumą (...) ir pareikalavome nutraukti šią praktiką“, – tvirtino A. Antonovas.

Sekmadienį Ukrainos sostinėje Kyjive apsilankę JAV valstybės sekretorius Antony'is Blinkenas ir gynybos sekretorius Lloydas Austinas pranešė, kad Vašingtonas skiria Ukrainai dar 332 mln. dolerių vertės karinę pagalbą. Prieš tai JAV prezidentas Joe Bidenas taip pat paskelbė apie 800 mln. dolerių vertės ginklų tiekimą šaliai.

Zelenskis: derybos su JAV pareigūnais buvo padrąsinančios ir veiksmingos

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis derybas su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu ir gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu pavadino „padrąsinančiomis“ ir „veiksmingomis“.

Kalbėdamas pirmadienį paskelbtame vaizdo kreipimesi V. Zelenskis sakė, kad JAV siūlo „galingą“ paramą jo šaliai. Ukrainos prezidentas pridūrė, jog susitikime buvo susitarta „dėl tolesnių žingsnių stiprinant Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ir tenkinant visus prioritetinius mūsų kariuomenės poreikius“.

Sankcijų Maskvai griežtinimas taip pat buvo susitikimo darbotvarkėje, pabrėžė jis.

V. Zelenskis pabrėžė, kad Ukraina tikisi, jog Jungtinės Valstijos užims vadovaujančią poziciją joms ir kitoms sąjungininkėms teikiant Kyjivui saugumo garantijas ateityje.

Ukrainos prezidentas taip pat pasmerkė Rusiją už jos atakas sekmadienį, ortodoksams švenčiant Velykas. Anot jos, tokie veiksmai yra „tyčinis gyvybės Ukrainoje naikinimas“.

Pentagono vadovas: Ukraina gali laimėti karą, jei turės tinkamą įrangą

Ukraina gali laimėti karą su Rusija, jei turės reikiamą įrangą, pirmadienį sakė Pentagono vadovas Lloydas Austinas, grįžęs iš kelionės į Kyjivą, kur lankėsi kartu su JAV valstybės sekretoriumi Antony`iu Blinkenu.

Antony Blinkenas, Volodymyras Zelenskis

„Pirmasis žingsnis siekiant pergalės yra tikėjimas, kad gali laimėti. Taigi jie tiki, kad mes galime laimėti“, – grupei žurnalistų sakė L. Austinas po to, kai abu su A. Blinkenu susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. „Mes tikime, kad galime laimėti, jie gali laimėti, jei turės tinkamą įrangą, tinkamą palaikymą.“

Jungtinės Valstijos nori, kad Rusijos kariniai pajėgumai būtų susilpninti ir ji negalėtų įvykdyti kitos invazijos, sakė L. Austinas, grįžęs iš kelionės į Kyjivą.

„Norime, kad Rusija susilpnėtų iki tokio laipsnio, jog negalėtų daryti to, ką padarė įsiverždama į Ukrainą“, – kalbėjo L. Austinas.

Per vasario 24 dieną prasidėjusią Rusijos invaziją į Ukrainą jau žuvo tūkstančiai žmonių, o dar keli milijonai buvo priversti palikti savo namus. Vis labiau būgštaujama, kad gali kilti platesnė Rusijos ir JAV konfrontacija – abi šios šalys turi didelius branduolinius arsenalus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)