Žuvusieji buvo tarp 10 kalnakasių, laikytų dingusiais be žinios po šeštadienį anksti ryte įvykusio požeminio drebėjimo ir metano dujų išmetimo „Borynia-Zofiowka“ kasykloje.

Šeši kalnakasiai tebėra laikomi dingusiais, tačiau su ryšio su jais nėra, o gelbėtojai tęsia paieškas.

Netoliese esančioje Pniuveko kasykloje per kelis metano dujų sprogimų, prasidėjusius trečiadienį, žuvo penki darbuotojai, o septyni dingo be žinios. Dingusiųjų paieška penktadienį buvo sustabdyta, kai vėlai ketvirtadienį įvykus naujiems sprogimams buvo sužeisti 10 gelbėtojų, kai kurie iš jų – sunkiai.

Abi kasyklas valdo įmonė „Jastrzebska Spolka Weglowa“ (JSW).

Didžioji dalis Lenkijai reikalingos energijos gaunama iš anglių, dėl ko šalis sulaukia daug kritikos iš Europos Sąjungos ir aplinkosaugos grupių, nerimaujančių dėl anglis dioksido išmetimo ir klimato kaitos tikslų įgyvendinimo.

Dauguma anglių kasyklų Lenkijoje yra pietiniame Silezijos regione, o joms būdingi dideli metano kiekiai uolienoje.

Lenkija siekia mažinti anglių naudojimą ir neseniai ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) nurodė nutraukti anglių importą iš Rusijos ir jos sąjungininkės Baltarusijos, reaguodamas į Maskvos invaziją į Ukrainą, taip pat siekdamas mažinti ilgametę Lenkijos priklausomybę nuo rusiškų energijos šaltinių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją