„Mariupolyje kyla grėsmė dešimčių tūkstančių žmonių, tarp jų – moterų, vaikų ir pagyvenusių žmonių, gyvybėms, – sakoma jo pranešime. – Privalome sustabdyti kovas, kad išgelbėtume gyvybes. Kuo ilgiau delsime, tuo daugiau gyvybių atsidurs pavojuje. Jiems turi būti leista saugiai evakuotis dabar, šiandien. Rytoj gali būti per vėlu.“

Ukrainos rytuose ir pietuose vykstant mūšiams, Kyjivas sekmadienį paragino per stačiatikių Velykas, kurios švenčiamos ir Rusijoje, ir Ukrainoje, paskelbti paliaubas Mariupolyje.

JT pareiškime teigiama, kad mieste, kuris smarkiai nukentėjo nuo ištisas savaites trunkančios Rusijos pajėgų apgulties, įstrigo apie 100 000 civilių gyventojų.

A. Awadas sakė, kad stačiatikių Velykos suteikia galimybę sustabdyti karo veiksmus.

„Šiuo metu, kai retai kalendoriuje sutampa stačiatikių Velykų, Pesacho ir Ramadano religinės šventės, metas sutelkti dėmesį į mūsų bendrą žmogiškumą, nustumiant į šalį nesutarimus“, – teigė jis.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas anksčiau šią savaitę paragino per krikščionių ortodoksų Didžiąją savaitę keturioms dienoms paskelbti paliaubas.

Kyjivas pranešė, kad Rusijos pajėgos „nuolat atakuoja“ Mariupolio uostamiesčio metalurgijos įmonę „Azovstal“, kurioje tebėra įsitvirtinusios Ukrainos pajėgos, ir paprašė surengti specialias derybas, kad būtų išlaisvinti įkalinti ukrainiečių kariai.

Rusija nuolat puola Mariupolio „Azovstal“. Vieta, kurioje yra mūsų civiliai ir kariai, apšaudoma sunkiosiomis aviacinėmis bombomis ir artilerija“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailo Podoliakas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šią savaitę įsakė savo pajėgoms neatakuoti gamyklos, o ją apgulti.

Tačiau M. Podoliakas tvirtino, kad Rusija telkia pajėgas „puolimui“.

„Rusijos Federacija turėtų pagalvoti apie savo reputacijos likučius“, – sakė jis.

Prezidento patarėjas paragino Maskvą „paskelbti tikras velykines paliaubas Mariupolyje“ ir „nedelsiant“ sukurti „humanitarinį koridorių civiliams gyventojams“.

Jis taip pat pakvietė Maskvą „sutikti su „specialiu derybų raundu“, kad galėtume pasiimti/apsikeisti savo kariais“.

Dieną anksčiau Ukraina pareiškė, kad Rusijos pajėgos „sužlugdė“ bandymą evakuoti civilius iš Mariupolio.

Sekmadienį kitose šalies dalyse vyko mūšiai – žlugo visos viltys dėl velykinių paliaubų.

Donecko srities administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka pranešė, kad viename rytinių kaimų nuo Rusijos pajėgų ugnies žuvo du vaikai.

„Šį Velykų rytą rusų okupantai atėmė dviejų vaikų iš Očeretynės gyvenvietės gyvybes“, – platformoje „Telegram“ pranešė jis.

Žuvo penkerių ir 14 metų mergaitės.

P. Kyrylenka paragino vietos gyventojus evakuotis.

Ukrainos kariuomenė anksčiau sekmadienį pranešė, kad Rusijos puolimas šalies rytuose ir pietuose „suintensyvėjo“, ir tvirtino, kad Maskva taip pat taikosi į civilinę infrastruktūrą.

Pasak jos, „priešas toliau iš dalies blokuoja“ antrąjį pagal dydį Ukrainos miestą Charkivą, esantį netoli sienos su Rusija, taip pat vyksta mūšiai netoli rytinių Rubižnės ir Popasnos miestų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)