Šeštadienį Ukrainos Odesos uostamiestyje surengta raketų ataka. Tai pranešė šio miesto taryba, kuria remiasi agentūra „Reuters“.

Rusijos kariuomenė pradėjo raketų atakas prieš Odesą pradėjo iš Kaspijos jūros.

„Odesoje surengtas raketų smūgis. Nukentėjo infrastruktūra“, – sakoma tarybos pranešime, tačiau nedetalizuojama.

Po apšaudymo Ukrainos Valstybinė ekstremalių situacijų tarnyba pranešė apie aštuonis žuvusius. Tarp žuvusiųjų buvo ir trijų mėnesių kūdikis. Dar apie 20 žmonių buvo sužeisti.

16 aukštų pastate 220 kv.m. m ploto teritorijoje po rusų apšaudymo kilo gaisras, kuris buvo lokalizuotas 15.54 val., o apie 17:00 - likviduotas.

Kaip pranešė „Ukrinform“, balandžio 23 d., apie 14.35 val., Odesos Kyjivo rajone po rusų apšaudymo šoviniai pataikė į šešiolikos aukštų gyvenamąjį namą. Dėl to kilo gaisras 4 ir 5 aukštų butuose.

Taip pat pranešama, kad pastaruoju metu suintensyvėjo Rusijos kariuomenės puolimas Ukrainos rytuose.

Šį savaitgalį Ukrainoje švenčiant ortodoksų Velykas, naktį į sekmadienį visoje šalies teritorijoje galios komendanto valanda. Tai pranešė portalas „Euronews“, remdamasis šalies prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotoju Kyrylu Tymošenka.

Pasak K. Tymošenkos, Rusijos invazijos labiausiai veikiamose srityse, įskaitant Donecko, Luhansko, Zaporižės, Charkivo, Mykolajivo ir Chersono sritis, komendanto valanda prasidės šeštadienį, 19 val. ir tęsis iki 5 val. ryto sekmadienį. Kitose šalies srityse, įskaitant Kyjivo, Odesos, Černihivo ir Lvivo sritis, analogiška priemonė galios nuo 23 val. vakaro šeštadienį iki 5 val. ryto sekmadienį.

Ukrainos žvalgybos tarnybos šeštadienį pranešė, kad iš perimtų Rusijos karių pokalbių sužinota, jog Velykų savaitgalį gali suintensyvėti Rusijos atakos.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas šeštadienį pranešė apie situaciją fronte: aktyviausiai priešas kol kas veikia Slobožanskio ir Donecko kryptimis. Teigiama, kad ir toliau tęsiamas smūgiavimas raketomis ir bombomis civilinei ir karinei infrastruktūrai. Pranešama, kad Rusijos pajėgos ir toliau blokuoja Mariupolio miestą bei „Azovstal“ gamyklos teritoriją, toliau vyksta oro antskrydžiai.

Ukrainos naujienų agentūra unian.net. šeštadienį pranešė, kad paryčiais Mykolajivo mieste nugriaudėjo sprogimas. Kol kas neaišku, kas tiksliai sprogo, tačiau gyventojai perspėti nepalikti slėptuvių.

Ukrainos vadovybė mano, kad esama tikimybės, jog šeštadienį pavyks atverti civilių evakuacijai skirtą humanitarinį koridorių iš apsiausto Mariupolio.

„Esama tikimybės, kad galėsime atverti humanitarinį koridorių iš Mariupolio,“ – vėlų penktadienį feisbuke parašė vicepremjerė Iryna Vereščuk.

Prieš tai jau kelis kartus žlugo bandymai evakuoti žmones iš šio miesto. „Tačiau turime bandyti tiek kartų, kiek reikės, kol mums pavyks“, – pridūrė I. Vereščuk.

Kyjivas: rusų pajėgos atakuoja paskutinę Mariupolio gynėjų tvirtovę

Rusijos pajėgos šeštadienį atnaujino metalurgijos įmonės „Azovstal“ komplekso Mariupolyje, kur slepiasi šimtai ukrainiečių civilių ir karių, puolimą, pranešė prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Oleksijus Arestovyčius.

O. Arestovyčius per spaudos konferenciją sakė, kad rusų pajėgos atnaujino antskrydžius prieš „Azovstal“ kompleksą ir bando jį šturmuoti.

„Priešas bando galutinai nuslopinti Mariupolio gynėjų pasipriešinimą „Azovstal“ rajone ir atnaujino aviacijos smūgius gamyklos teritorijoje“, – sakė prezidento patarėjas ir pridūrė, kad „nepaisant itin sudėtingos padėties, kol kas gynėjai laikosi“.

Ketvirtadienį Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu prezidentui Vladimirui Putinui pranešė, kad buvo „išvaduotas visas Mariupolis“, išskyrus „Azovstal“ pramonės zoną.

V. Putinas nurodė gynybos ministrui atšaukti planuotą „Azovstal“ šturmą ir įvesti blokadą aplink įmonę.

„Užblokuokite šią pramonės teritoriją, kad neištrūktų nė musė“, – sakė V. Putinas.

Ukraina savo ruožtu paragino nedelsiant atidaryti humanitarinį koridorių iš gamyklos, kad ją galėtų palikti civiliai gyventojai ir sužeisti kariai.

Pasak ukrainiečių pareigūnų, komplekso teritorijoje tebėra likę apie 2 tūkst. Ukrainos karių, dar maždaug tūkstantis – gamyklos požeminiuose tuneliuose.

Zelenskis: Rusija savo invaziją į Ukrainą laiko tik pirmuoju žingsniu

Rusijos planai perimti Pietų Ukrainos kontrolę ir taip įgauti prieigą prie Moldovos sienos patvirtina įtarimus, kad Maskva savo invaziją į Ukrainą laiko tik pirmuoju žingsniu ir vėliau sieks užimti ir daugiau valstybių. Tai penktadienį pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kurį cituoja portalas „Ukrinform“.

„Šiandien paskelbtos žinios, kad Rusijos kariuomenė dabar neva sieks užimti Ukrainos pietus ir pasiekti Moldovos sieną, kur tariamai pažeidinėjamos rusakalbių teisės. Tai tik patvirtina, ką jau esu ne kartą sakęs: Rusijos invazija į Ukrainą yra tik pradžia, jie nori užimti ir daugiau valstybių“, – vaizdo kreipimesi teigė V. Zelenskis.

Prezidentas pabrėžė, kad ukrainiečiai ginsis tiek, kiek reikės, kad Rusija atsisakytų šių siekių. Tačiau V. Zelenskis kartu pažymėjo, kad visos valstybės turi padėti Ukrainai, nes ji yra pirmoji Rusijos kelyje. „Kas bus kitas? Jei kitais galintys tapti šiandien išliks neutralūs, kad nieko neprarastų, jie labai rizikuoja. Nes jūs prarasite viską“, – tikino V. Zelenskis.

Penktadienį Rusijos generolas Rustamas Minekajevas pareiškė, kad antrajame karo etape vienas iš Rusijos kariuomenės tikslų yra visiškai perimti Rytų ir Pietų Ukrainos kontrolę. Jis pažymėjo, kad, užėmus Ukrainos pietus, būtų galima pasiekti nuo Moldovos atskilusią Padniestrę, kur tariamai pažeidinėjamos rusakalbių teisės.

Jungtinės Karalystės (JK) žvalgybos tarnybų duomenimis, per pastarąsias 24 val. Rusijos kariuomenė Ukrainoje didelių laimėjimų nepasiekė.

JK gynybos ministerija savo naujausioje žvalgybos duomenų suvestinėje nurodė, kad tai lėmė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontraatakos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės