Jei partija pasisakytų už stojimą, tai reikštų aiškų parlamentinės daugumos palaikymą galimam šalies prašymui, ypač jei kaimyninė Suomija, kurioje sprendimo tikimasi per savaitę, pateiktų prašymą dėl narystės JAV vadovaujamame Aljanse.

Abiejų šalių visuomenės nuomonė pasikeitė po Rusijos invazijos į Ukrainą, parama narystei sparčiai auga. Švedijos centro kairieji socialdemokratai, vadovaujami Švedijos ministrės pirmininkės Magdalenos Andersson, istoriškai nepritaria narystei NATO ir netgi iš naujo patvirtino šią poziciją per pastarąjį partijos suvažiavimą lapkritį, tačiau karas Ukrainoje vėl įžiebė diskusijas Skandinavijos šalyje ir partijoje. „Dabar mūsų partijoje vyksta dialogas saugumo politikos klausimais (...) Dialogas turėtų baigtis iki gegužės 12 d., o po to pradėsime sprendimo priėmimo procesą“, – rašytiniame pranešime naujienų agentūrai AFP sakė partijos sekretorius Tobiasas Baudinas.

T. Baudinas, pabrėžęs, kad galutinį sprendimą galiausiai priima partijos vykdomoji valdyba, sakė, jog kitas numatytas valdybos posėdis įvyks gegužės 24 d., ir tai yra galutinis terminas sprendimui priimti. „Tačiau sprendimas dėl to, ar išlaikome, ar keičiame savo poziciją saugumo politikos atžvilgiu, gali būti priimtas ir anksčiau“, – sakė T. Baudinas.

Partijos, nepertraukiamai valdžiusios 40 metų nuo 1930-ųjų iki 1970-ųjų, politikos pasikeitimas būtų istorinis ir galėtų atverti kelią Švedijai pateikti paraišką dėl narystės NATO. Švedija nėra NATO narė ir oficialiai yra kariškai neprisijungusi, nors yra Aljanso partnerė.

Pasibaigus šaltajam karui, ji atsisakė neutralumo politikos.

Kaip ir kaimyninėje Suomijoje, parama stojimui į karinį Aljansą smarkiai išaugo po Rusijos invazijos į Ukrainą – kelios nuomonių apklausos pirmą kartą istorijoje parodė, kad dauguma Švedijos gyventojų pritaria narystei. NATO debatai šiuo metu vyksta kaimyninėje Suomijoje, kur šį klausimą svarsto parlamentarai po praėjusią savaitę paskelbtos saugumo politikos analizės. Daugelis analitikų prognozuoja, kad Suomija galiausiai pateiks narystės prašymą iki NATO viršūnių susitikimo birželio mėnesį.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją