80 metų buvęs parlamento narys yra aktyvistas nuo paskutinių Sovietų Sąjungos gyvavimo metų, 1988 m. padėjęs įsteigti dabar uždarytą organizaciją „Memorial“. Tačiau penktadienį išplatintame pareiškime jis teigė, kad susirūpinimas dėl asmeninio saugumo, įskaitant „neaiškią informaciją apie tai, ką jie ketino man padaryti“, privertė jį pasitraukti į užsienį.

„Abejoju, kad mano atostogos truks ilgai“, – sakė L. Ponomariovas, Rusijoje įtrauktas į Maskvos „užsienio agentų“ sąrašą. „Tai leis man šiek tiek pasirūpinti savo sveikata ir ramesnėje aplinkoje pagalvoti apie sunkią situaciją, kurioje esame atsidūrę“.

L. Ponomariovas neatskleidė savo naujosios buvimo vietos, tik pasakė, kad ir toliau atidžiai seka „nerimą keliančias“ naujienas Rusijoje.

L. Ponomariovas patvirtino savo išvykimą tą pačią dieną, kai kitas Kremliaus kritikas Vladimiras Kara-Murza stojo prieš tyrėjus dėl kaltinimų platinus melagingą informaciją apie Rusijos karinę kampaniją Ukrainoje, sakė jo advokatas. Dėl kaltinimo pagal naująjį įstatymą, paskelbtą Rusijai vasario 24 d. pradėjus karinę kampaniją Ukrainoje, 40 metų V. Kara-Murza gali būti įkalintas iki 15 metų. Vėliau penktadienį jis turėjo pasirodyti Maskvos teisme, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Likus mėnesiams iki karinės kampanijos pradžios Rusija pradėjo stiprinti spaudimą Kremliaus oponentams. Vasario 24 d. prezidentui Vladimirui Putinui pasiuntus kariuomenę į provakarietišką šalį, nepriklausomos žiniasklaidos priemonės buvo uždarytos arba sustabdė savo veiklą, daugelis žurnalistų ir aktyvistų pasitraukė į užsienį.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją