Pranciškus maždaug 40 minučių praleido su V. Orbanu, dešiniojo sparno populistu, kuris anksčiau šį mėnesį per rinkimus laimėjo ketvirtąją kadenciją, o praeityje buvo kritikuojamas dėl savo politikos, priešiškos pabėgėliams ne iš Europos.

85 metų pontifikas padovanojo V. Orbanui bronzinę plytelę, vaizduojančią vargšų globėją Šv. Martyną ir atkreipė dėmesį į Vidurio Europos šalies pastangas priimti pabėgėlius nuo Rusijos invazijos, pranešė Vatikano spaudos tarnyba.

Pasak Vengrijos vyriausybės atstovo, nuo karo pradžios vasario 24 d. į Vengriją atvyko apie 626 tūkst. ukrainiečių pabėgėlių. Iš jų apie 17 tūkst. kreipėsi dėl humanitarinės apsaugos, o dar 100 tūkst. – dėl leidimo laikinai gyventi.

V. Orbanas feisbuke paskelbė „prašęs popiežiaus Pranciškaus paremti mūsų pastangas siekti taikos“ ir publikavo savo su popiežiumi nuotrauką.

Rugsėjo mėnesį pontifikas iš Argentinos susitiko su V. Orbanu trumpam užsukęs į Vengriją ir ragino būti atviresniems.

Vizitas Vatikane buvo pirmoji oficiali Vengrijos ministro pirmininko kelionė į užsienį po to, kai per visuotinius rinkimus balandžio 3 dieną jis laimėjo naują kadenciją.

Po ankstesnių trijų pergalių rinkimuose V. Orbano pirmieji vizitai visada būdavo į Lenkiją, tačiau pastaruoju metu abi sąjungininkės laikosi skirtingos pozicijos dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. Varšuva palaiko Kyjivą, o Budapešto pozicija neutralesnė.

Popiežius, praėjusiais metais Budapešte uždaręs Katalikų bažnyčios tarptautinį eucharistinio kongreso festivalį, dažnai ragina padėti marginalizuotiems ir visų religijų žmonėms, bėgantiems nuo karo ir skurdo. Priešingai, kalvinistas V. Orbanas save laiko lyderiu, ginančiu „krikščioniškąją Europą“ nuo imigrantų. V. Orbanui palanki žiniasklaida ir politiniai veikėjai vadina Pranciškų „antikrikščionišku“ dėl jo palankumo pabėgėliams.

Po susitikimo su popiežiumi V. Orbanas Romoje susitiko su prieš imigraciją nusistačiusiu Italijos lyderiu Matteo Salvini, pranešė pastarojo atstovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją