Tiek E. Macronas, tiek M. Le Pen stengėsi atrodyti protingi ir sąžiningi, tačiau per dvi su puse valandos trukusią dvikovą netrūko ir abipusių išpuolių.

M. Le Pen prisistatė kaip paprastų žmonių gynėja. E. Macronas, kuris kandidatuoja antrai kadencijai, debatuose dažnai buvo aktyvesnis ir taip pat pripažino praėjusios kadencijos darbo klaidas ir spragas.

Jie aptarė visiems rūpimus finansinius klausimus, įskaitant perkamąją galią, darbo užmokestį ir pensijas.

E. Macronas paskelbė apie pensijų ir minimalaus darbo užmokesčio didinimą, taip pat dujų ir elektros kainų ribojimą.

M. Le Pen pasiūlė sumažinti PVM energijai ir panaikinti mokesčius 100 pagrindinių kasdienių produktų.

Kalbėdama pensijų klausimu, dėl kurio Prancūzijoje ne kartą vyko ginčai, M. Le Pen primygtinai siūlė leisti žmonėms išeiti į pensiją sulaukus 60-62 metų.

„Išėjimas į pensiją 65 metų yra absoliuti neteisybė“, – sakė M. Le Pen apie E. Macrono planą dėl didesnio pensinio amžiaus.

E. Macronas pabrėžė, kad pensija nuo 65 metų amžiaus neturėtų būti taikoma visiems darbuotojams, ypač dirbantiems sunkų darbą.

Jis pabrėžė, kad Prancūzija tebėra Europos Sąjungos dalis, ir pakartojo savo įsipareigojimą dėl Prancūzijos ir Vokietijos bendradarbiavimo.

Jis apkaltino M. Le Pen, kad ji nori išstoti iš ES, kaip ir 2017 metais, kai kandidatavo į prezidentus. M. Le Pen atsakė, kad jei norėtų išstoti, taip ir pasakytų. „Noriu likti Europos Sąjungoje“, – tvirtino ji.

Tačiau ji pažymėjo, kad nori pakeisti ES. Be kita ko, ji pasisakė už tai, kad Prancūzijos teisė būtų viršesnė už ES teisę.

Trečiadienio pasirodymas per televiziją yra vienintelis kartas, kai per šiuos rinkimus tiesiogiai susitinka proeuropietiškas centro atstovas E. Macronas ir euroskeptikė M. Le Pen.

Prieš sekmadienį vyksiantį antrąjį rinkimų turą visuomenės apklausose E. Macronas užtikrintai pirmauja: 54,5–56,5 proc. palyginti su M. Le Pen 43,5–45,5 proc.

Macronas apkaltino M. Le Pen „priklausomybe“ nuo Rusijos

Prancūzijos prezidentas trečiadienį per televiziją transliuotuose prezidento rinkimų debatuose užsipuolė savo varžovę, kraštutinių dešiniųjų atstovę Marine Le Pen dėl jos ryšių su Rusija ir apkaltino ją „priklausomybe“ nuo Kremliaus.

„Jūs esate priklausoma nuo Rusijos vyriausybės ir esate priklausoma nuo pono Putino“, – sakė E. Macronas, turėdamas omenyje paskolą, dėl kurios M. Le Pen partija susitarė su Čekijos ir Rusijos banku, pasak jo, „artimu Rusijos vyriausybei“.

M. Le Pen atsakė, kad ji yra „absoliučiai ir visiškai laisva moteris“, ir teigė, kad paskola yra „viešai žinomas dalykas“.

E. Macronas ir M. Le Pen dalyvavo televizijos debatuose

„Taip buvo todėl, kad joks Prancūzijos bankas nenorėjo man suteikti paskolos“, – atsakė ji.

Šis dialogas buvo pirmas rimtesnis jųdviejų apsižodžiavimas; E. Macronas taip pat priminė M. Le Pen sprendimą pripažinti Krymą Rusijos dalimi po to, kai 2014 metais Kremlius aneksavo šį Ukrainos regioną.

„Pagal tarptautinę teisę mes retai pripažįstame... teritorijas, kurios buvo aneksuotos jėga“, – sakė jis.

M. Le Pen pabrėžė, kad ji pritaria visoms sankcijoms Maskvai, paskelbtoms po to, kai Rusijos lyderis Vladimiras Putinas vasario 24 dieną įsakė įsiveržti į Ukrainą, ir pritarė ginklų tiekimui Ukrainai.

„Agresija, kurios auka tapo Ukraina, yra nepriimtina“, – sakė ji.

Praėjusią savaitę M. Le Pen sukėlė bangas, pasiūliusi glaudesnius ryšius tarp Vakarų karinio aljanso NATO ir Rusijos, kai tik baigsis karas Ukrainoje.

Ji taip pat dar kartą patvirtino ketinanti pakartoti 1966 metų Prancūzijos žingsnį – pasitraukti iš NATO integruotos karinės vadovybės, tačiau kartu laikytis esminio sutarties 5 straipsnio dėl tarpusavio apsaugos.

Macronas: kovodama su skaromis M. Le Pen rizikuoja sukelti pilietinį karą

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį perspėjo, kad jo varžovė, kraštutinių dešiniųjų kandidatė Marine Le Pen rizikuoja sukelti „pilietinį karą“, jei bus išrinkta ir įgyvendins savo planus uždrausti viešai dėvėti musulmonišką galvos apdangalą.

Per televiziją transliuotuose prezidento rinkimų debatuose M. Le Pen patvirtino, kad laikosi savo prieštaringai vertinamos idėjos uždrausti galvos apdangalus, kuriuos ji vadina „islamistų primesta uniforma“, tačiau teigė, kad „nekovoja prieš islamą“.

E. Macronas į tai atsakė: „Jei taip elgsitės, sukelsite pilietinį karą. Sakau tai nuoširdžiai“.

„Prancūzija, Apšvietos ir universalizmo tėvynė, taps pirmąja šalimi pasaulyje, uždraudusia religinius simbolius viešosiose erdvėse. Tai, ką jūs siūlote, yra nesąmonė“, – tęsė jis. – Kiek policininkų, jūsų supratimu, turės vaikytis skaras, kipas ar religinius simbolius?“

Paklausta apie draudimą, M. Le Pen iš pradžių stengėsi sumenkinti jo svarbą, sakydama, kad jis „pastarosiomis dienomis sukėlė ažiotažą žiniasklaidoje, nors yra tik viena iš visumos dalių“.

„Tačiau aš noriu kovoti su islamizmu, nes, priešingai nei jūs sakote, aš nepamiršau, kad egzistuoja terorizmas, nepamiršau, kad egzistuoja islamistai“, – sakė ji, kreipdamasi į E. Macroną.

„Manau, kad turime priimti įstatymą prieš islamistinę ideologiją. Aš nekovoju prieš religiją, aš nesu prieš islamą, kuris yra religija, turinti savo vietą (Prancūzijoje)“, – pridūrė ji.

„Aš kovoju prieš islamistinę ideologiją, kuri yra mąstymo būdas, griaunantis mūsų respublikos pamatus, griaunantis vyrų ir moterų lygybę, griaunantis sekuliarizmą, griaunantis demokratiją“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją