Rusijos senatorius Aleksejus Puškovas pagrasino šios šalies prezidentei Maiai Sandu, kad jos šalis gali atsidurti „istorijos šiukšliadėžėje“.

„Ji turėtų būti atsargesnė dėl Rusijos ir jos simbolių, ypač atsižvelgiant į tai, kad Kišiniovas negali susimokėti už rusiškas dujas“, – „Telegram“ tinkle parašė A. Puškovas.

Anksčiau šią savaitę Moldova šalyje uždraudė „Z“ ir „V“ simbolių bei Georgijaus juostos demonstravimą. M. Sandu pagrindė šį sprendimą tuo, kad šie simboliai skaldo visuomenę. Pasak jos, jų vieta yra „istorijos šiukšliadėžėje“. A. Puškovas vėliau panaudojo šiuos jos žodžius.

Moldova yra priklausoma nuo rusiškų dujų, o nuo šalies atskilusį Padniestrės regioną kontroliuoja prorusiškas režimas. Tvyro būgštavimai, kad po Ukrainos Kremlius gali įžygiuoti ir į šią šalį.

Praėjusią savaitę Moldovos užsienio reikalų ministras Nicu Popescu sakė, kad Rusijos kariuomenė mėgina verbuoti jos piliečius. Tai vyksta separatistiniame Padniestrės regione.

Aleksejus Puškovas

„Tokios akcijos neskatina taikos mums visiems, mūsų bendrapiliečiams, mūsų šeimoms. Tokie dalykai labai pavojingi ir privalo liautis“, – pažymėjo ministras. Daugiau detalių jis nepateikė.

Rusijos užsienio reikalų ministerija šios informacijos nekomentavo.

Padniestrė yra siauras sausumos ruožas Moldovos rytuose, kurį kontroliuoja prorusiški separatistai ir kuris yra maždaug už 40 km nuo Ukrainos Odesos uostamiesčio.

Ukrainos vadovybė baiminasi Rusijos puolimo ir iš vakarų. Tam esą gali būti panaudoti Moldovos Respublikoje dislokuoti rusų daliniai.

„Neatmestina, kad rusų ginkluotosios pajėgos Padniestrės regione Moldovos Respublikoje vykdys provokacijas“, – pirmadienį pareiškė Ukrainos generalinis štabas.

Prie Ukrainos sienos esanti Padniestrė tarptautinės teisės požiūriu priklauso Moldovos Respublikai, tačiau nuo 1990 metų yra kontroliuojama Rusijos.

Jei rusų daliniai iš Padniestrės ir Maskvai lojalios paramilitaristinės grupuotės iš regiono įsitrauktų į karą, kiltų potenciali grėsmė, kad Ukrainos kariuomenė bus apsupta šalies pietuose, konkrečiai – apie Odesos regioną. Rusija iki šiol neigė tokius ketinimus.

Kaip ir jos kaimynė Ukraina, buvusi sovietinė Moldova susiduria su separatizmu šalies rytuose, ginčijamame Padniestrės regione, kur dislokuota 1,5 tūkst. rusų karių.

Nors Moldova laikosi karinio neutralumo ir neturi planų prašytis į NATO, prasidėjus Rusijos invazijai Ukrainoje Kišiniovas oficialiai kreipėsi dėl narystės ES, skubiai bandydamas stiprinti ryšius su Vakarais. 2,6 mln. gyventojų turinti šalis yra tarp skurdžiausių Europoje, bet priima dešimtis tūkstančių nuo karo bėgančių ukrainiečių.

Rusijos invazija pakurstė susirūpinimą Moldovoje ne vien dėl humanitarinės krizės, bet ir dėl nuogąstavimų, kad V. Putinas galėtų bandyti sujungti separatistinę Padniestrę su Ukraina per pastarosios strateginį Odesos uostamiestį.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas neseniai apsilankė Moldovoje ir pažadėjo: „Palaikome Moldovą ir visas kitas šalis, galinčias susidurti su tokia pačia grėsme.“

Pasak Moldovos prezidentės Maios Sandu, kol kas nėra požymių, kad Rusijos pajėgos Padniestrėje pakeitė savo pozicijas. Tačiau ji akcentavo kilusį susirūpinimą. „Šiame regione nebėra galimybių mums jaustis saugiems“ – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)