Turkija pirmadienį paskelbė pradėjusi oro ir sausumos puolimą prieš uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kovotojus Irako šiaurėje. Irakas įteikė Turkijos ambasadoriui Ali Rizai Guney „tvirtai suformuluotą protesto notą“, ragindamas savo šiaurinę kaimynę „padaryti galą provokacijoms ir nepriimtiniems pažeidimams“, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Ankaros ir jos Vakarų sąjungininkių teroristine grupe pripažįstama PKK kariauja su Turkijos valstybe nuo 1984 m., per sukilimą žuvo dešimtys tūkstančių žmonių. Turkija reguliariai rengia atakas Šiaurės Irake, kur Sindžaro regione ir kalnuotame pasienyje su Turkija PKK turi bazes ir treniravimo stovyklas. „Irako vyriausybė dar kartą ragina išvesti visas Turkijos pajėgas iš Irako teritorijų tokiu būdu, kuris atspindėtų privalomą pagarbą nacionaliniam suverenitetui“, – sakoma Irako pareiškime.

Irako prezidentas Barhamas Salehas, pats kurdas, antradienį pasmerkė Turkijos puolimą kaip „Irako suvereniteto pažeidimą ir grėsmę nacionaliniam saugumui“. Pakartotinės Turkijos operacijos yra išbandymas Bagdado ir Ankaros – pagrindinių prekybos partnerių – santykiams. Jos taip pat apsunkina ryšius su regionine Irako Kurdistano vyriausybe, kurios santykiai su PKK taip pat komplikuoti. Pastarasis puolimas surengtas, praėjus dviem dienoms po Kurdistano regiono ministro pirmininko Masrouro Barzani vizito Ankaroje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją