„Tarp Irano ir JAV dar lieka neišspręstas daugiau nei vienas klausimas “, – nurodė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

„Žinutės [iš Vašingtono], perduotos per [Europos Sąjungos koordinatorių Enrique] Morą pastarosiomis savaitėmis... toli gražu nepateikia sprendimų, kurie leistų pasiekti susitarimą“, – sakė jis žurnalistams.

Iranas jau metus derasi tiesiogiai su Prancūzija, Vokietija, Jungtine Karalyste, Rusija ir Kinija, ir netiesiogiai su Jungtinėmis Valstijomis dėl Bendro visapusiško veiksmų plano (angl. Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) atkūrimo.

Netiesiogines JAV ir Irano derybas koordinuojantis E. Mora praėjusį mėnesį vyko į Teheraną derybų su Irano pareigūnais, o vėliau lankėsi Vašingtone.

Tuomet E. Mora išreiškė viltį, kad jam pavyks užpildyti po sudėtingų derybų likusias spragas.

Sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir Vašingtonas vykdydamas „maksimalaus spaudimo“ kampaniją grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

S. Khatibzadeh pirmadienį apkaltino Vašingtoną vilkinant branduolinio susitarimo atkūrimą.

„Už šį vilkinimą yra atsakingos Jungtinės Valstijos, nes jos neskuba pateikti atsakymų“, kurie būtų tinkami Iranui, sakė jis.

Anksčiau šį mėnesį JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as sakė, kad būtent Teheranas nenusileidžia ir neleidžia pasiekti susitarimo, nors Vašingtonas vis dar tiki, kad yra „galimybė įveikti likusius nesutarimus“.

Vienas nesutarimus keliančių klausimų yra Teherano reikalavimas, kad Revoliucinės gvardijos korpuso (IRGC) išbraukimas iš JAV teroristinių organizacijų sąrašo būtų branduolinio susitarimo dalis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją