Maskva siekia reikšmingos pergalės pietiniame mieste, norėdama perimti Donbaso kontrolę ir sukurti sausumos koridorių į jau aneksuotą Krymą. Tačiau Ukraina pažadėjo kovoti ir ginti miestą, nepaisydama sekmadienį paskelbto Rusijos ultimatumo, raginančio apsuptoje „Azovstal“ plieno gamykloje likusius kovotojus sudėti ginklus ir pasiduoti.

Ukrainos valdžia paragino žmones Donbase persikelti į vakarus, kad išvengtų plataus masto Rusijos puolimo, siekiant užimti Donecko ir Luhansko regionus. „Rusijos kariuomenė artimiausiu metu ruošiasi puolimo operacijai mūsų šalies rytuose. Jie nori tiesiogine prasme pribaigti ir sunaikinti Donbasą“, – sakoma V. Zelenskio vakariniame pareiškime.

Mariupolis tapo netikėtai aršaus Ukrainos pasipriešinimo simboliu nuo tada, kai vasario 24 dieną Rusijos kariuomenė įsiveržė į provakarietišką valstybę. „Miestas dar nepasidavė“, – sakė ministras pirmininkas Denysas Šmyhalas. „Ten vis dar yra mūsų karinės pajėgos, mūsų kariai. Taigi jie kovos iki galo, – sakė jis ABC laidai „This Week“. – Mes nepasiduosime“.

Keli dideli miestai yra apgulti, sakė jis, nė vienas, išskyrus pietuose esantį Chersoną, nekrito, o daugiau nei 900 miestų ir miestelių buvo atsiimti.

Luhansko gubernatorius Sergijus Gaidajus sakė, kad ateinanti savaitė bus „sunki“. „Galbūt tai paskutinis kartas, kai turime galimybę jus išgelbėti“, – feisbuke parašė jis. Rusijos pajėgos toliau apšaudė rytinę Luhansko sritį, du žmonės žuvo Zolotės mieste, anksčiau tą dieną Ukrainos žiniasklaidai sakė jis. Du žmonės taip pat žuvo ir keturi buvo sužeisti per išpuolius Marinkos ir Novopolio miestuose į vakarus nuo Donecko, „Telegram“ kanale pranešė regiono gubernatorius Pavlo Kyrylenko, per oro antskrydį smogta ginkluotės gamyklai sostinėje Kyjive.

Antrajame šalies mieste Charkive mažiausiai penki žmonės žuvo, 20 buvo sužeisti per daugybę smūgių vos už 21 kilometro nuo Rusijos sienos. Charkivo srities sveikatos departamento vadovas Maksymas Chaustovas patvirtino mirtis per virtinę smūgių, dėl kurių, pasak AFP žurnalistų, visame mieste įsiplieskė gaisrai, nuo pastatų buvo nuplėšti stogai.

Ukrainos vicepremjerė Iryna Vereščiuk paragino Rusijos pajėgas leisti žmonėms pasitraukti iš apgulto Mariupolio, sakydama, kad humanitariniai koridoriai, leidžiantys civiliams pabėgti, sekmadienį neatsidarys, nes nepavyko susitarti su Maskvos pajėgomis. Tačiau Luhansko gubernatorius S. Gaidajus teigė pradėjęs evakuaciją. „Rizikuodami vis tiek išvežėme kelias dešimtis žmonių, bet tai jau pavojinga“, – sakė jis Ukrainos žiniasklaidai.

Pasak Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programos, daugiau nei 100 tūkst. civilių Mariupolyje yra ant bado slenksčio, jiems trūksta vandens ir šildymo. Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministras Mychailo Fiodorovas sakė, kad miestas yra „ant humanitarinės katastrofos slenksčio“, jame daugėja įtariamų Rusijos žiaurumų įrodymų. „Mes viską perduosime Hagai. Nebaudžiamumo nebus“, – pažadėjo jis.

V. Zelenskis situaciją Mariupolyje apibūdino kaip „nežmonišką“ ir paragino Vakarus nedelsiant suteikti sunkiąją ginkluotę. Tačiau Rusija perspėjo Jungtines Valstijas apie „nenuspėjamus padarinius“, jei jos atsiųs „jautriausias“ ginklų sistemas į Ukrainą.

Rusijos gynybos ministerija šeštadienį tvirtino Odesos regione numušusi Ukrainos transporto lėktuvą, gabenusį Vakarų šalių tiekiamus ginklus. Sekmadienį atstovas spaudai Igoris Konašenkovas sakė, kad Rusijos raketos sunaikino amunicijos, degalų ir tepalų sandėlius Rytų Ukrainoje ir 44 Ukrainos karinius objektus, įskaitant vadovavimo postus. Rusijos oro gynybos sistemos numušė du Ukrainos lėktuvus MiG-29 Charkivo srityje ir droną netoli Pavlogrado miesto, pridūrė jis.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės