Popiežius Pranciškus patikėjo dviem šeimoms – rusų ir ukrainiečių – per procesiją Romos Koliziejuje nešti kryžių, kuris simbolizuoja tą, kurį Jėzus nešė į Kalvariją.

Žvakių šviesos pamaldas, kurios vyksta Jėzaus nukryžiavimo dieną, likus dviem dienoms iki jo prisikėlimo Velykų sekmadienį, sudaro 14 Kryžiaus kelio stočių, etapų tarp Jėzaus pasmerkimo mirti ir jo palaidojimo. Paprastai tie, kurie neša kryžių nuo vienos stoties iki kitos, atspindi pasaulio įvykius.

Ukrainos Bizantijos apeigų katalikų bažnyčios vadovas arkivyskupas majoras Sviatoslavas Ševčiukas jų įtraukimą pavadino netinkamu ir dviprasmišku, nes „neatsižvelgta į Rusijos karinės agresijos prieš Ukrainą kontekstą“.

Pirminiame meditacijos tekste, kurį parašė abi moterys, buvo kalbama apie mirtį, vertybių praradimą, pyktį, rezignaciją ir susitaikymą nepaisant bombardavimų, pranešė „Reuters“.

Ševčiukas sakė, kad tekstas, kurį patvirtino Vatikanas, buvo: „nenuoseklus ir net įžeidžiantis, ypač atsižvelgiant į numatomą antrą, dar kruvinesnį Rusijos kariuomenės puolimą prieš mūsų miestus ir kaimus“.

Ukrainos ambasadorius Vatikane Andrijus Jurašas taip pat išreiškė susirūpinimą ir parašė tviteryje:

Ukrainos ambasada prie Šventojo Sosto supranta ir pritaria bendram Ukrainos ir daugelio kitų bendruomenių susirūpinimui dėl sumanymo suburti ukrainiečių ir rusų moteris nešti kryžių per penktadienio Kryžiaus kelią prie Koliziejaus. Dabar dirbame šiuo klausimu, bandydami paaiškinti jo įgyvendinimo sunkumus ir galimas pasekmes“.

Pranciškus yra pasmerkęs karą Ukrainoje, buvo svarstomas popiežiaus vizitas į Kijevą, jei jis padėtų pasiekti taiką po Rusijos invazijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)