„Noriu pareikšti užuojautą ir atsiprašyti visų aukų“, – teismui sakė Salahas Abdelslamas. Per savo pasisakymą jis kai kada apsipildavo ašaromis.

„Žinau, kad neapykanta išlieka... Šiandien prašau jus nekęsti manęs nuosaikiai, – pridūrė jis. – Prašau jūsų man atleisti.“

Šis pasisakymas dramatiškai užbaigė tris dienas trukusius S. Abdeslamo parodymus. Bylos nagrinėjimo pradžioje kaltinamasis atkakliai tylėdavo, tik kartais pratrūkdavo burnoti prieš teismą.

S. Abdeslamas yra pagrindinis bylos įtariamasis, nes visi kiti džihadistai buvo nukauti per atakas arba po jų. Jis sakė planavęs susisprogdinti viename žmonių pilname bare, bet atsisakė šio sumanymo, pamatęs žmones, kuriuos ruošėsi tuojau nužudyti.

Advokatė Olivia Ronen, viena iš gynybos komandos narių, per jos kliento kryžminę apklausą paklausė S. Abdeslamo, ar jis nesigaili, kad neįvykdė savo plano iki galo.

„Nesigailiu. Aš nenužudžiau tų žmonių ir nežuvau“, – atsakė jis.

„Šiandien norėčiau pasakyti, kad ši Lapkričio 13-osios istorija buvo parašyta aukų krauju. Tai jų istorija, ir aš buvau jos dalis“, – pridūrė S. Abdeslamas.

„Jie susiję su manimi, ir aš susijęs su jais“, – prieš atsiprašydamas drebančiu balsu kalbėjo kaltinamasis.

Kreipdamasis į sužeistuosius ir asmenis, per atakas netekusius savo mylimų žmonių, jis pridūrė: „Žinau, kad tai [atsiprašymas] jums neatmokės.“

„Tačiau jeigu galiu padaryti kažką gera dėl jūsų, jeigu galėčiau padaryti kažką gera bent vienai iš aukų, tai man būtų pergalė“, – teigė S. Abdeslamas.

„Stade de France“, koncertų salėje „Bataclan“ ir gatvės barų bei restoranų terasose šaudę ir susisprogdinę ekstremistai iš viso nužudė 130 žmonių.

Po tų išpuolių S. Abdeslamas atvyko į Briuselio Molenbeko rajoną, kur jis yra užaugęs, bet 2016 metų kovą buvo suimtas.

Kitiems kaltinamiesiems pareikšti kaltinimai dėl tokių nusikaltimų kaip atakų planavimas, ginklų tiekimas ir logistinės paramos teikimas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją