Britanija balandžio 5-ąją iš pradžių informavo PSO apie 10 ūmaus hepatito atvejų Škotijoje, o dar po trijų dienų pranešė, kad visoje šalyje jų iš viso nustatyta 74, nurodė Jungtinių Tautų medicinos agentūra.

PSO prognozuoja, kad artimiausiomis dienomis bus gauta informacijos apie daugiau atvejų.

Kai kuriais atvejais hepatitas buvo toks ūmus, kad pacientus buvo būtina perkelti į specializuotas vaikų kepenų terapijos klinikas, o šešiems vaikams teko persodinti kepenis, sakoma agentūros pranešime.

Airija pranešė apie „mažiau kaip penkis patvirtintus ar įtariamus“ šios ligos atvejus, dar apie tris patvirtintus atvejus pranešė Ispanija.

Kol kas neužfiksuota nė vieno su šia liga susijusio mirties atvejo.

Dauguma infekcijos paveiktų vaikų – mažesni kaip 10 metų vaikai. Ligos simptomai – geltą, viduriavimas, vėmimas ir pilvo skausmas.

Nė vienos žinomos hepatito viruso atmainos, nuo A iki E, iš susirgusių vaikų organizmo neišskirta, todėl britų sveikatos apsaugos tarnybos aiškinasi, galbūt ši liga yra susijusi su kitais dažnais virusais arba kitomis galimomis priežastimis, įskaitant COVID-19, įvairias infekcijas ir aplinkos veiksnius.

PSO nurodė, kad „keliais atvejais“ buvo nustatyta pandeminio koronaviruso ir/arba kitų dažnų virusų infekcija, bet jų ryšys su kepenų uždegimo išsivystymu „dar neaiškus“.

Ekspertai atmeta bet kokį ryšį su vakcinomis nuo COVID-19: nė vienam iš Britanijoje susirgusių vaikų šių preparatų nebuvo sušvirkšta.

JK Sveikatos apsaugos agentūros Klinikinių ir atsirandančių infekcijų skyriaus direktorė Meera Chand (Mira Čand) sakė, kad „įprastos higienos priemonės“, pavyzdžiui, rankų plovimas, „padeda sumažinti daugelio mūsų tiriamų infekcijų plitimą“.

Ji taip pat paragino tėvus ir globėjus būti budriems ir pastebėjus hepatito požymių „susisiekti su sveikatos apsaugos profesionalu, jeigu jiems kyla susirūpinimas“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją