Apie tai praneša su notos kopija susipažinęs dienraštis „The Washington Post“.

Dokumentą, pavadintą „Dėl Rusijos susirūpinimo, susijusio su masiniu ginkluotės ir karinės technikos tiekimu Kyjivo režimui“, Vašingtone esanti Rusijos ambasada nusiuntė JAV valstybės departamentui.

„Raginame JAV ir jų sąjungininkus nutraukti neatsakingą Ukrainos militarizaciją, kuri gali sukelti nenuspėjamų padarinių regioniniam ir tarptautiniam saugumui“, – rašoma notoje.

Jungtinės Valstijos trečiadienį pristatė naują 800 mln. dolerių (739 mln. eurų) vertės karinės pagalbos Ukrainai paketą, į kurį bus įtraukta sunkesnės technikos, pavyzdžiui, sraigtasparnių ir šarvuotųjų transporterių, taip pat lengvesnių ginklų ir šaudmenų.

JAV prezidentas Joe Bidenas anksčiau telefonu pasikalbėjo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Ukrainos kariuomenė mūsų tiekiamus ginklus naudojo niokojamai veiksmingai, – sakė J. Bidenas. – Rusijai ruošiantis suintensyvinti puolimą Donbaso regione Jungtinės Valstijos toliau aptūpins Ukrainą pajėgumais apsiginti.“

„Šį naują pagalbos paketą sudarys daugelis itin veiksmingų ginkluotės sistemų, kurių jau esame parūpinę, ir nauji pajėgumai, tinkami platesniam puolimui, kurį, kaip prognozuojame, Rusija surengs Rytų Ukrainoje“, – pridūrė jis.

V. Zelenskis savo ruožtu per „Twitter“ parašė, kad jis kartu su V. Bidenu aptarė „papildomą gynybos ir galimą makrofinansinės pagalbos paketą“.

Į naują pagalbos paketą įtraukta sunkesnės technikos, kurią Vašingtonas iš pradžių vengė tiekti Kyjivui, baimindamasis eskaluoti konfliktą su branduoline galybe Rusija.

Pentagono antra pagal rangą pareigūnė Kathleen Hicks trečiadienį pirmininkaus pasitarimui su Amerikos gynybos pramonės pagrindinių įmonių vadovais dėl galimybių paspartinti ginkluotės, daugiausiai naudojamos Ukrainos kariuomenės, gamybą.

Prieš paskelbdamos naujausią paketą Jungtinės Valstijos perdavė arba pažadėjo perduoti Kyjivui 1,4 tūkst. nešiojamųjų priešlėktuvinių raketų kompleksų „Stinger“, 5 000 prieštankinių raketų „Javelin“, 7 000 kitokių prieštankinių ginklų, kelis šimtus dronų „Switchblade“, 7 000 automatų, 50 mln. šovinių ir įvairios kitos įrangos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)