E. Macronas šį žodį pavartojo aiškindamas, kodėl, jo manymu, Rusijos veiksmai Ukrainoje nėra genocidas.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pasmerkė Prancūzijos prezidento pareiškimą ir jį pavadino „nuviliančiu“.

„Ukraina ir Rusija yra artimos istoriniu požiūriu dėl objektyvių priežasčių, bet mitas apie dvi broliškas tautas – rusų ir ukrainiečių – pradėjo griūti 2014-aisiais po Krymo okupacijos ir agresijos Donbase. Šis mitas buvo galutinai sugriautas, kai vasario mėnesį į Ukrainos miestus buvo paleistos pirmosios rusų raketos“, – sakė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olehas Nikolenka.

Jis pridūrė, kad „broliški žmonės“ nežudo vaikų, nešaudo civilių ir negriauna savo brolių namų.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė ketinąs aptarti su Prancūzijos prezidentu E. Macronu jo žodžius, kad Rusijos veiksmai nėra genocidas, o ukrainiečiai ir rusai – broliai, praneša UNIAN.

V. Zelenskis tai sakė per spaudos konferenciją, skirtą susitikimo su Lenkijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentais rezultatams.

„Aš negirdėjau pono Prancūzijos prezidento. Šis pareiškimas, jeigu tai tiesa... Mes nepraleidžiame nė vienos detalės. Tokie dalykai mums labai skausmingi. Todėl aš būtinai padarysiu visa, kad šiandien ar rytoj aptarčiau su juo šį klausimą“, – teigė V. Zelenskis.

Kaip pranešė UNIAN, Prancūzijos prezidentas E. Macronas pareiškė, kad Rusijos Federacijos veiksmai Ukrainoje nėra genocidas, o ukrainiečiai ir rusai yra broliai.

Vasario 24 d. Rusija pradėjo tarptautinės bendruomenės smerkiamą karinį įsiveržimą į Ukrainą. Jos pajėgos atakuoja ir civilinius objektus. Vakarų šalys, reaguodamos į agresiją, paskelbė Rusijai labai griežtas sankcijas ir teikia ekonominę bei karinę paramą Ukrainai.

Tuo metu Kanados premjeras Justinas Trudeau mano, kad yra „visiškai teisinga“ Rusijos veiksmus Ukrainoje vadinti genocidu, praneša televizijos kanalas CBC.

„Yra oficialūs procesai, susiję su genocido apibrėžimu, bet aš manau, jog visiškai teisinga, kad vis daugiau žmonių vartoja žodį „genocidas“, kalbėdami apie tai, ką daro Rusija, ką padarė Vladimiras Putinas“, – sakė J. Trudeau per spaudos konferenciją Lavalyje.

J. Trudeau priminė Rusijos karinius išpuolius prieš civilius, įskaitant medicinos įstaigų ir geležinkelio stočių apšaudymą, taip pat seksualinį smurtą konflikto metu. Pasak jo, Rusija atakuoja „ukrainiečių tapatybę ir kultūrą“.

„Visa tai yra karo nusikaltimai, už kuriuos atsakingas V. Putinas, visa tai yra nusikaltimai žmoniškumui“, – pabrėžė Kanados vyriausybės vadovas.

Anksčiau Rusijos veiksmus Ukrainoje genocidu pavadino JAV prezidentas Joe Bidenas.

Prancūzijos prezidentas E. Macronas susilaikė nuo tokio apibrėžimo. „Aš būsiu atsargus su tokiais terminais, nes šios dvi tautos (rusai ir ukrainiečiai) yra broliškos“, - teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)