Deputatas ir verslininkas V. Medvedčukas – vienas turtingiausių žmonių Ukrainoje, žinomas dėl savo glaudžių ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Oligarchas sako, kad Rusijos lyderis yra jo jauniausios dukters Darjos krikštatėvis.

Ukrainos tarnybos antradienį pranešė sučiupusios 67 metų V. Medvedčuką, pabėgusį iš namų arešto, kai Rusija vasario 24-ąją pasiuntė savo pajėgas į provakarietišką kaimynę.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasiūlė iškeisti V. Medvedčuką į ukrainiečius, pakliuvusius į Rusijos nelaisvę.

Tačiau Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad V. Medvedčukas neturi „nieko bendras su specialiąja karine operacija“, kaip Maskva oficialiai vadina savo karą Ukrainoje.

„Jis yra užsienio politikas“, – žurnalistams sakė D. Peskovas ir pridūrė nežinąs, ar pats V. Medvedčukas pageidauja, kad Maskva įsikištų.

„Medvedčukas niekada nepalaikė jokių užkulisinių ryšių su Rusija“, – teigė Kremliaus atstovas, leisdamas suprasti, kad šis verslininkas priešingu atveju būtų pasitraukęs iš Ukrainos dar prieš Maskvai pasiunčiant savo pajėgas.

Dėl glaudžių ryšių su Maskva V. Medvedčukas laikomas itin kontroversišku veikėju.

Gegužės viduryje Ukrainos prokurorai pranešė, kad V. Medvedčukas ir kitas partijos „Opozicijos platforma – už gyvybę“ frakcijos narys Tarasas Kozakas „įtariami valstybės išdavimu ir bandymais grobstyti nacionalinius išteklius Ukrainos Kryme“, kurį 2014 metais aneksavo Maskva.

V. Medvedčukas tvirtina, kad jam kaltinimai pareikšti už jo poziciją ir yra politiškai motyvuoti.

Generalinė prokurorė gegužės mėnesį sakė, kad V. Medvedčukas 2015 metais planavo pradėti išgauti gamtos išteklius prie Juodosios jūros pakrantės, priklausančios Ukrainai ir po Krymo aneksijos monopolizuotos Rusijos.

Jis taip pat įtariamas 2020 metais perdavęs Rusijai informacijos apie vieną slaptą Ukrainos karinį dalinį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)