Sekmadienį žiniasklaida ir kariuomenės ekspertai paskelbė, kad šeši Kinijos oro pajėgų transportavimo lėktuvai Y-20 šeštadienio rytą nusileido Belgrado civiliniame oro uoste ir atskraidino Serbijos kariuomenei raketų sistemų žemė-oras.

Kinijos krovininiai lėktuvai su kariniais ženklais buvo nufotografuoti Belgrado Nikolo Teslos oro uoste. Serbijos gynybos ministras ne iškart sureagavo į AP prašymą pakomentuoti.

Ginklų tiekimas virš mažiausiai dviejų NATO narių šalių – Turkijos ir Bulgarijos – teritorijų ekspertų laikomas Kinijos augančių pasaulinių tikslų demonstravimu.

„Lėktuvų Y-20 pasirodymas nustebino, nes jie atskrido kartu, o ne po vieną. Bet kokio lėktuvų Y-20 skaičiaus pasirodymas Europoje yra visiškai naujas precedentas“, – rašė internetinis žurnalas „The Warzone“.

Serbijos kariuomenės analitikas Aleksandras Radičius sakė, kad „kinai pademonstravo savo jėgą“.

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius tik patvirtino vidutinio nuotolio sistemų, dėl kurių buvo susitarta dar 2019-aisiais, pristatymą, teigdamas šeštadienį, kad Serbijos kariuomenė netrukus pristatys „naujausią pasididžiavimą“.

Jis anksčiau skundėsi, kad NATO šalys – beveik visos Serbijos kaimynės – dėl tvyrančios įtampos po Rusijos pradėtos agresijos Ukrainoje atsisako duoti leidimą skraidinti sistemas virš jų teritorijų.

Nors Serbija palaikė kruvinus Rusijos išpuolius smerkiančias Jungtinių Tautų rezoliucijas, ji atsisakė prisidėti prie tarptautinių sankcijų prieš savo sąjungininkus Maskvoje ar aiškiai sukritikuoti Rusijos karių vykdomus žiaurumus.

2020-aisiais Jungtinių Valstijų pareigūnai įspėjo Belgradą dėl priešlėktuvinių sistemų HQ-22 įsigijimo, kurių eksportuojama versija yra FK-3. Jie sakė, kad jei Serbija tikrai nori prisijungti prie Europos Sąjungos ir kitų Vakarų sąjungininkų, ji privalo pritaikyti savo karinę įrangą pagal Vakarų standartus.

Kinijos raketų sistema yra lyginama su amerikiečių „Patriot“ ir rusų „S-300“ žemė-oras raketų sistemomis, nors jos nuotolis trumpesnis nei pažangesnių „S-300“. Serbija pirmoji Europoje naudos kiniškas raketas.

Serbija 10-ame dešimtmetyje kariavo su savo kaimynėmis. Šalis, formaliai siekianti narystės Europos Sąjungoje, aprūpina savo ginkluotąsias pajėgas rusiška ir kiniška ginkluote, įskaitant karinius lėktuvus, tankus ir kitą įrangą.

2020-aisiais gavo dronų „Chengdu Pterodactyl-1“, Kinijoje vadinamų „Wing Loong“. Šie dronai gali smogti taikiniams bombomis ir raketomis, taip pat gali būti naudojami, atliekant žvalgybos užduotis.

Vakaruose baiminamasi, kad Rusijos ir Kinijos vykdomas Serbijos apginklavimas gali paskatinti Balkanų šalį pradėti kitą karą – prieš buvusią savo Kosovo provinciją, kuri 2008-aisiais paskelbė nepriklausomybę. Serbija, Rusija ir Kinija nepripažįsta Kosovo valstybingumo, o Jungtinės Valstijos ir beveik visos Vakarų valstybės – pripažįsta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)