F. W. Steinmeieris antradienį pareiškė, kad kartu su kitais ES vadovais pasisiūlė apsilankyti Ukrainoje, tačiau gavo atsakymą iš Kyjivo, kad jo vizitas „nepageidaujamas“.

Šį pažeminimą Vokietijos prezidentas patyrė tuo metu, kai buvęs užsienio reikalų ministras F. W. Steinmeieris sulaukia vis daugiau kritikos dėl daugelį metų vykdytos santykių švelninimo politikos Maskvos atžvilgiu, kurią jis pats jau pripažino buvus klaida.

Per vizitą Varšuvoje F. W. Steinmeieris sakė planavęs šią savaitę kartu su Lenkijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos prezidentais vykti į Kyjivą, kad „pasiųstų stiprų bendro Europos solidarumo su Ukraina signalą“.

„Buvau pasirengęs tai padaryti, bet, matyt – ir turiu tai įsidėmėti – Kyjivas to nenorėjo“, – sakė jis žurnalistams.

Populiarus Vokietijos laikraštis „Bild“ citavo neįvardytą Ukrainos diplomatą: „Visi žinome apie glaudžius Steinmeierio santykius su Rusija... Šiuo metu Kyjive jis nėra laukiamas. Pažiūrėsime, ar tai pasikeis“.

Šis nemalonus atmetimas įvyko tuo metu, kai kancleris Olafas Scholzas sulaukė kritikos dėl to, kad, priešingai nei Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ir ES vadovė Ursula von der Leyen, iki šiol pats neatvyko į Ukrainą.

Ukrainos pareigūnai, atmetę galimą F.-W. Steinmeierio vizitą šalyje pakvietė O. Scholzą apsilankyti Kyjive.

„Pranešėme, kad mūsų prezidentas ir vyriausybė labai džiaugtųsi, jei kancleris Olafas Scholzas apsilankytų Kyjive“, – vėlų antradienį vokiečių televizijos stotims „ProSieben“ ir „SAT.1“ sakė Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Andrijus Melnykas.

Vokietijos kanclerio vizito metu esą būtų galima skirti daug dėmesio, kaip Berlynas gali padėti Kyjivui sunkiąja ginkluote.

„Mūsų prezidentas to nekantriai laukia“, – tvirtino A. Melnykas.

Antrą kadenciją Vokietijos prezidento pareigas einantis socialdemokratas F. W. Steinmeieris buvo užsienio reikalų ministras dviejose buvusios kanclerės Angelos Merkel vyriausybėse. Jis jau seniai žinomas dėl savo Maskvai palankios pozicijos.

Jis buvo vienas iš pagrindinių „Wandel durch Handel“ (Pokyčiai per prekybą) koncepcijos šalininkų, teigiančių, kad glaudžių komercinių ryšių puoselėjimas gali pagreitinti demokratines reformas.

F. W. Steinmeieris taip pat rėmė prieštaringai vertinamą Rusijos ir Vokietijos dujotiekį „Nord Stream 2“, kuris dabar sustabdytas dėl Maskvos agresijos Ukrainoje.

Jis neseniai pripažino, kad jo požiūris suartėjimą su prezidentu Vladimiru Putinu buvo klaidingas.

„Aš vis dar tikėjausi, kad Vladimiras Putinas turi racionalumo likučių, – sakė jis interviu savaitraščiui „Der Spiegel“. – Nemaniau, kad Rusijos prezidentas, siekdamas imperinės fantazijos, rizikuos visišku savo šalies politiniu, ekonominiu ir moraliniu sužlugdymu“.

Tačiau jis pridūrė, kad jo paties parama „Nord Stream 2“ projektui „buvo akivaizdi klaida“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)