65 metų apsaugininkas Manuelis Murillo Sanchezas iš šiaurės rytinio Terasos miesto buvo sulaikytas 2018 metų rugsėjį, kai policijai buvo pranešta apie jo žinutes, paskelbtas vienoje platformos „WhatsApp“ dešiniojo sparno grupėje.

Vyras žinutėse grupės nariams teigė, kad jį supykdė premjero planai perkelti velionio diktatoriaus Francisco Franco palaikus iš didingo mauzoliejaus netoli Madrido į kuklesnį kapą. F. Franco palaikai buvo ekshumuoti ir perlaidoti 2019 metų spalį.

„Negalime leisti, kad jie žemintų generalisimą“, – rašė M. Murillo Sanchezas vienoje žinutėje, cituojamoje pirmadienį Nacionalinio teismo priimtoje nutartyje.

„Jei reikės, eisiu ginkluotas, atsisėsiu prie Franco kapo ir šausiu, jei jie priartės“, – rašė vyras.

M. Murillo Sanchezas ne kartą išreiškė ketinimą „nutraukti“ premjero gyvybę, kad „pakeistų politinę padėtį Ispanijoje“, ir prašė kitų grupės narių pagalbos savo planui įgyvendinti, sakoma teismo nutartyje.

Nors vyras neturėjo „galutinai parengto plano“, teismas nurodė atsižvelgęs į pavojų, kurį kėlė šio asmens „ryžtas“ ir jo namuose rasti ginklai.

Teismas pripažino M. Murillo Sanchezą kaltu dėl neteisėto ginklų ir sprogmenų laikymo bei sąmokslo įvykdyti žmogžudystę ir skyrė jam pusaštuntų metų laisvės atėmimo bausmę.

Kai M. Murillo Sanchezas buvo sulaikytas, policija jo namuose rado keletą ginklų ir šaudmenų, įskaitant savadarbį arbaletą.

Teismas taip pat uždraudė jam aštuonerius metus turėti ginklų.

Teismas atmetė M. Murillo Sanchezo argumentą, kad jis grasino nužudyti premjerą, kai buvo apsvaigęs nuo alkoholio ir raminamųjų vaistų.

Kai M. Murillo Sanchezas buvo sulaikytas, Ispanijos vyriausybė pareiškė, kad ministro pirmininko saugumui „niekada nebuvo iškilęs pavojus“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją