„Svarbu, kad visos šalys, ypač tos, kurios turi įtakos, spaustų [Vladimirą] Putiną nutraukti karą“, – po virtualaus viršūnių susitikimo žurnalistams sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Po virtualių J. Bideno ir N. Modi derybų tiesiogiai susitiko abiejų šalių diplomatijos vadovai ir gynybos ministrai.

„Taip pat svarbu, kad demokratinės valstybės laikytųsi išvien ir kalbėtų vienu balsu gindamos bendras vertybes“, – sakė A. Blinkenas po derybų, kurias vienas JAV pareigūnas apibūdino kaip „šiltas ir produktyvias“.

J. Bidenas nepateikė jokių svarbių reikalavimų Indijai, kuri yra pagrindinė strateginė JAV sąjungininkė siekiant atsverti augančią Kinijos įtaką Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Be to, nematyti jokių ženklų, kad būtų padaryta reikšmingos pažangos siekiant vieningos pozicijos dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą.

Tačiau Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki nurodė, kad J. Bidenas „leido aiškiai suprasti, jog nemano, kad Indijai būtų naudinga spartinti ar didinti rusiškų energijos išteklių ir kitų prekių importą“.

Balansavimas

N. Modi bando diplomatiškai balansuoti ieškodamas pusiausvyros tarp siekio išlaikyti gerus santykius tiek su Vakarais, tiek su Rusija. Tačiau Vašingtonui susirūpinimą kelia faktas, kad Indija toliau perka rusišką naftą.

Per derybas su J. Bidenu Indijos premjeras tik nurodė, kad padėtis „kelia didelį nerimą“, ir priminė, jog pasisako už Rusijos ir Ukrainos derybas, kurias Vašingtonas vertina skeptiškai.

Indijos užsienio reikalų ministrui S. Jaishankarui nepavyko nuslėpti susierzinimo, kai žurnalistai jo paklausė apie J. Bideno raginimą Naujajam Deliui sumažinti energijos išteklių importą iš Rusijos. Ministras atkirto, kad „mes per mėnesį tikriausiai nuperkame mažiau nei Europa per pusdienį“.

J. Bidenas ragino pasaulio lyderius laikytis griežtos pozicijos Maskvos atžvilgiu. Tačiau vienas JAV pareigūnas sakė, kad „konkretaus prašymo ir konkretaus atsakymo“ dėl energijos importo nebuvo.

„Indija turi pati apsispręsti, kaip reaguos į šį iššūkį“, – sakė A. Blinkenas, tačiau pažymėjo, kad Indija „paskelbė labai griežtų pareiškimų,.. smerkiančių civilių žudymą Ukrainoje“, ir „teikia didelę humanitarinę pagalbą“.

Nesugebėdamas palenkti į savo pusę tokios svarbios sąjungininkės, Vašingtonas, panašu, nusprendė pažerti jai pažadų dėl draugystės, siekdamas užkirsti kelią Indijai palaipsniui pereiti į Rusijos stovyklą, ko aktyviai siekia Maskva.

Pradėdamas susitikimą J. Bidenas gyrė „gilų ryšį“ tarp abiejų šalių ir sakė, jog norėtų tęsti „glaudžias konsultacijas“ dėl karo.

J. Bidenui ir N. Modi nepavyko susitarti dėl bendro Rusijos invazijos pasmerkimo, kai jie pastarąjį kartą kalbėjosi per vadinamojo Ketverto (Quad) aljanso, kuriam priklauso JAV, Indija, Australija ir Japonija, susitikimą kovo pradžioje.

Svyruojanti Rusijos atžvilgiu?

Kai Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja praėjusią savaitę balsavo dėl Rusijos pašalinimo iš 47 nares turinčios Žmogaus teisių tarybos dėl įtariamų rusų pajėgų karo nusikaltimų Ukrainoje, Indija susilaikė.

Jungtinės Valstijos jau anksčiau įspėjo, kad bet kuri šalis, aktyviai padedanti Rusijai apeiti tarptautines sankcijas, susidurs su „pasekmėmis“.

Tačiau tai neatgrasė Indijos nuo bendradarbiavimo su Rusija kuriant rupijos ir rublio mechanizmą, kuris turėtų palengvinti prekybą tarp šalių ir padėtų apeiti Vakarų sankcijas Rusijos bankams. Be to, šalis perka naftą iš Rusijos su didelėmis nuolaidomis.

Nuo vasario 24 dienos, kai Rusija užpuolė Ukrainą, Indija nusipirko iš Rusijos mažiausiai 3 mln. barelių žaliavinės naftos, nepaisydama Vakarų valstybių paskelbto embargo.

Kovo 21 dieną J. Bidenas sakė, kad Indija yra išimtis tarp Vašingtono sąjungininkių, griežtai pasmerkusių Rusijos agresiją prieš Ukrainą, apibūdinęs ją kaip „svyruojančią“ Maskvos atžvilgiu.

Šaltojo karo metais Indija, viena iš neprisijungusiųjų šalių, palaikė glaudesnius ryšius su Sovietų Sąjunga – iš dalies dėl JAV paramos jos senam priešininkui Pakistanui.

Pasak ekspertų, Rusija išlieka didžiausia ginklų tiekėja Indijai, o Indija taip pat yra didžiausia rusiškos ginkluotės pirkėja.

Balandžio pradžioje su N. Modi Naujajame Delyje susitikęs Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas gyrė Indijos poziciją dėl Ukrainos, akcentuodamas, kad šalis „vertina situaciją visapusiškai, o ne vienpusiškai“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)