JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuras (UNHCR) pranešė, kad nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios – vasario 24-osios – iš šalies pabėgo 4 547 735 ukrainiečiai. Nuo sekmadienio šis skaičius padidėjo 44 781.

Tokio pabėgėlių antplūdžio Europa nematė nuo Antrojo pasaulinio karo.

Apie 90 proc. iš Ukrainos išvykusių pabėgėlių yra moterys ir vaikai. Karinei tarnybai tinkamiems 18–60 metų amžiaus vyrams negalima išvykti iš šalies.

JT Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) duomenimis, pačioje Ukrainoje dabar yra 7,1 mln. žmonių, kurie buvo priversti palikti savo namus.

„Yra žmonių rajonuose, kur vis dar vyksta Rusijos karinė agresija, neleidžianti jiems išvykti. Tačiau taip pat yra žmonių, nusprendusių verčiau pasilikti... Jie tikisi, kaip ir mes visi, kad šis karas greit pasibaigs“, – televizijai CNN sakė TMO vadovas Antonio Vitorino.

„Mes labai susirūpinę ne tik žmonių saugumu... Taip pat [norime] įvertinti jų poreikius: pinigų, sveikatos [priežiūros], vaistų, maisto, priebėgos ir net drabužių“, – sakė jis.

TMO nurodo, jog daugiau kaip 210 tūkst. ne ukrainiečių – Ukrainoje gyvenusių, studijavusių ar dirbusių užsieniečių – taip pat pabėgo iš šalies, tačiau daliai jų sunku grįžti į savo šalis.

Bendrai daugiau kaip ketvirtadalis Ukrainos gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Prieš konfliktą Kijevo kontroliuojamoje Ukrainos teritorijoje, į kurią neįeina 2014 metais Rusijos aneksuotas Krymas ar prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos rytuose, gyveno daugiau nei 37 mln. žmonių.

Lenkija

Beveik šeši iš dešimties ukrainiečių pabėgėlių atvyko į Lenkiją – UNHCR duomenimis, iš viso 2 622 117.

Daugelis jų išvyksta į kitas Europos šalis.

Rumunija

JT pabėgėlių agentūros duomenimis, į Rumuniją atvyko 692 501 asmuo, dauguma jų – per Moldovą, o vėliau daugelis išvyko į kitas šalis.

Vengrija

Pasak UNHCR, į Vengriją atvyko 424 367 ukrainiečiai.

Moldova

411 365 ukrainiečiai atvyko į Moldovą – nedidelę 2,6 mln. gyventojų turinčią šalį, kuri yra viena skurdžiausių Europoje ir kuri yra arčiausiai Ukrainos Odesos uosto.

Dauguma į šią ES nepriklausančią, 2,6 mln. gyventojų turinčią šalį atvykusių ukrainiečių vėliau išvyko į kitas šalis.

Tačiau „yra žmonių, pavyzdžiui, 100 tūkst. Moldovoje, besitikinčių greitai sugrįžti į Ukrainą“, sakė A. Vitorino.

Rusija

Rusijoje yra 404 418 pabėgėlių iš Ukrainos.

Dar 113 tūkst. žmonių į Rusiją vasario 21–23 dienomis atvyko iš separatistinių Donecko ir Luhansko regionų Rytų Ukrainoje.

Slovakija

Į Slovakiją iš Ukrainos nuo karo pradžios iš viso atvyko 317 781 asmuo.

Baltarusija

Į Rusijos artimą sąjungininkę Baltarusiją atvyko 20 739 pabėgėliai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją