Pasmerkęs Rusijos karą prieš Ukrainą, Jaroslawas Kaczynskis įspėjo Vakarų Europą, kad tai taip pat lengvai galėtų nutikti ir ten.

J. Kaczynskis kalbėjo per 12-ąsias Smolensko katastrofos, per kurią žuvo prezidentas Lechas Kaczynskis, pirmoji ponia ir dešimtys kitų lenkų aukšto rango pareigūnų, kariškių, valstybės ir visuomenės veikėjų, metines. Jie skrido į atminimo renginius Katynėje, kur palaidoti tūkstančiai lenkų kariškių, 1940 metais sušaudytų Sovietų Sąjungos NKVD.

J. Kaczynskis, sekmadienį kreipdamasis į kelis tūkstančius prie prezidentūros susirinkusių žmonių, sakė, kad turi „išsamų ir patikrintą atsakymą iš kelių šaltinių, taip pat ir iš užsienio“, kas sukėlė katastrofą.

Jis nedetalizavo, kas yra tie šaltiniai ir kokius įrodymus jie turi, nurodęs, kad tai bus paskelbta „labai greitai“.

J. Kaczynskis pripažino, kad „tie, kurie priėmė sprendimą, ir tie, kurie jį įgyvendino čia, Lenkijoje, bet ypač Rusijoje“, vis dar nenustatyti.

Tačiau klausdamas, kam buvo naudingas tas nusikaltimas, J. Kaczynskis priminė Maskvai priešišką jo brolio politiką.

Akivaizdžiai turėdamas galvoje Rusijos invaziją į Ukrainą, jis sakė: „Postkomunizmas Rusijoje yra toks pat nusikalstamas kaip ir komunizmas“.

J. Kaczynskis savo kalboje taip pat įspėjo Vakarų Europos šalis: „Tai, ką šiandien matome Ukrainoje, gali nutikti ir kitur, ne tik Lenkijoje... Tai gali nutikti ir Paryžiuje, Berlyne ar Romoje.“

2010 metų Smolensko tragedija iki šiol smarkiai veikia Lenkijos nacionalinę savimonę ir tebekursto kontraversijas ir kaltinimus.

Konservatoriai kaltino tuo metu valdžioje buvusią liberalų vyriausybę aplaidumu rengiantis kelionei į Katynę ir smarkiai kritikavo vėliau vykdytą katastrofos tyrimą.

Po katastrofos kai kurie Lenkijos partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) nariai tvirtino, kad už ją atsakingas Vladimiras Putinas, tuo metu vadovavęs Rusijos vyriausybei.

Rusija kategoriškai atmetė bet kokią savo atsakomybę už katastrofą ir dėl jos kaltino Lenkiją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją