Pora susituokė 1983 metais ir susilaukė dviejų dukterų – Katerinos Tichonovos ir Marios Voroncovos.

„Newsweek“ publikacijoje Owenas Matthewsas – „Spectator“ žurnalo korespondentas Rusijoje – ėmėsi nagrinėti V. Putino šeimos istoriją. Jis akcentuoja, kad, tapęs Rusijos prezidentu, V. Putinas ėmė akylai saugoti savo šeimą nuo pašalinių akių.

Jis „pradangino“ savo dukras – merginos universitete studijavo išgalvotomis pavardėmis, o sutuoktinė Liudmila „trisdešimt metų gyveno šešėlyje“.

Kai 2013 metais V. Putinas pranešė oficialiai besiskiriantis su žmona, vietos televizijoms tai buvo dienos naujiena, tačiau netrukus visi „buvusią pirmąją Rusijos ponią“ pamiršo – tarsi jos niekada ir nebūtų buvę.

„Po skyrybų viskas apie Liudmilą buvo iš Kremliaus naujienų srauto ištrinta. Jos paprasčiausiai nebeliko. Remiantis įstatymais, jai priklauso pusė oficialaus V. Putino atlyginimo, kuris siekia 102 tūkst. skaičiuojant doleriais, tačiau į viešumą neiškilo jokių detalių, susijusių su skyrybų susitarimais. V. Putinas sukūrė Rusiją, kur žmonės, kaip senais laikais, gali būti tiesiog „Photoshop“ pagalba ištrinti iš istorijos“, – rašo O. Matthewsas.

Liudmila Putina, Vladimiras Putinas

Komentaras apie nuotraukų redagavimo programą buvo užuomina į sovietinės Rusijos laikus, konkrečiai laikmetį, kai valdė Josifas Stalinas – kai iš nuotraukų būdavo paprasčiausiai ištrinami lyderio prielankumą praradę buvę sąjungininkai.

Nors pastaruosius penkiolika metų V. Putinas savo asmeninį gyvenimą ir laikė po devyniais užraktais, tik iki tol jo šeima yra davusi kelis retus interviu.

Pokalbių su dukromis išrašai atsidūrė interviu su V. Putinu, jo šeima ir bičiuliais rinkinyje „First Person: An Astonishingly Frank Self-Portrait by Russia's President Vladimir Putin“ (Liet. Pirmasis asmuo: šokiruojančiai atviras Rusijos prezidento Vladimiro Putino autoportretas). Knygoje keturiolikmetė Katerina skundžiasi buvusi priversta palikti mokyklą, nes jos tėtis pradėjo eiti prezidento pareigas.

Ji taip pat kalba apie akivaizdžius pokyčius jų asmeniniame gyvenime, kai kiekvieną judesį stebi apsauginiai. „Kai einame į kiną, mus lydi apsauginiai. Visada atsiranda vyrukas, kuris sėdi ten ir neva žiūri filmą, bet man atrodo, kad tiesiog visą laiką mus saugo. Įprastai mes tų apsaugos darbuotojų praktiškai net nepastebime. Net kai einame kur nors su draugais, jie visada greta, bet stengiasi nesipainioti po kojomis. Tūkstantį kartų kvietėme kartu išgerti kavos, bet jie nenori“, – pasakoja Katerina. Paauglė prisipažino, kad, kai sužinojo apie naują tėvo darbą, nepatikėjo – manė, kad čia kažkoks pokštas.

Liudmila prisipažino, kad, sužinojusi naujieną, „visą dieną verkė“, nes „Supratau, kad mūsų privatus gyvenimas baigėsi“. O visa kita – tik prasidėjo.

Po skyrybų apie Liudmilą nebegirdėti. Tik 2017 metais pasirodė šiek tiek informacijos, ką moteris veikia dabar. Kaip skelbė Rusijos naujienų portalas „Sobesednik“, ji planavo prabangų gyvenimą Europoje su dvidešimt metų jaunesniu mylimuoju.

Vladimiras Putinas

Skelbta, kad 2016 metų dokumentuose nurodyta, kad Liudmila pasikeitė pavardę – po vestuvių su verslininku Arturu Očeretnu, kuriam tada buvo 37 metai. Po metų „Starhit“ paskelbė nuotrauką, darytą Londono Hitrou oro uoste, kurioje įamžinta pora.

Poros ryšius su vila Europoje išsiaiškino Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos viešinimo projektas (OCCRP), kurio ekspertai daro išvadą, esą, A. Očeretnyi priklauso nedideli rūmai šalia Prancūzijos pietvakariuose esančio Anglet miestelio. Skaičiuojama, kad nekilnojamasis turtas vertas 7,46 mln. dolerių, o buvo įsigytas praėjus pusmečiui nuo V. Putino pranešimo apie skyrybas.

Spaudimas dėl Kabajevos

Vakarų sankcijos Rusijos prezidento V. Putino aplinkos pareigūnams ir jo šeimos nariams atkreipė nepageidaujamą dėmesį į jo asmeninį gyvenimą, Kremliaus saugomą po devyniais užraktais.

Griežtindamos atsaką į Rusijos invaziją Ukrainoje, Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos trečiadienį paskelbė savo pirmas sankcijas dviem suaugusioms V. Putino dukterims iš jo santuokos su buvusia žmona Liudmila.

Tuo metu didėja spaudimas skelbti sankcijas Alinai Kabajevai, buvusiai ritminės gimnastikos čempionei, žiniasklaidos vadinamai V. Putino širdies drauge, nors Kremlius to niekada nėra patvirtinęs.

V. Putinas savo asmeninį gyvenimą per daugiau nei du dešimtmečius valdžioje yra komentavęs vos kelis kartus.

Vladimiras Putinas ir Liudmila Putina

Valstybinė žiniasklaida paprastai rodo jį vieną – dirbantį ar keliaujantį – kurdama žmogaus, atsidavusio tėvynei ir neturinčio daug laisvalaikio, įvaizdį.

Vienintelis aiškus jo pareiškimas apie asmeninį gyvenimą buvo keistas pasirodymas su Liudmila per vieno baleto spektaklio pertrauką Maskvoje 2013 metais, kai jis valstybinės televizijos reporteriui pasakė, kad jie su žmona nusprendė kartu nebegyventi. 2014-aisiais buvo patvirtinta, kad pora išsiskyrė.

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad jis ir Liudmila turi dvi dukteris, M. Voroncovą ir K. Tichonovą, bet pats V. Putinas niekada nėra viešai paminėjęs jų vardų ar oficialiai su jomis nusifotografavęs.

„Mano vaikai laikosi gerai. Jie Maskvoje. Jie studijuoja ir dirba ne visu etatu. Jų asmeniniame gyvenime ir kalbant apie jų profesinį augimą viskas gerai. Aš jais didžiuojuosi“, – 2012 metais per vieną retų tokio pobūdžio komentarų sakė V. Putinas.

2020 metų rugpjūtį jis sakė, kad viena jo dukterų dalyvavo rusiškos vakcinos nuo pandeminio koronaviruso „Sputnik V“ bandymuose, ir jos patirtį pateikė kaip vakcinos veiksmingumo įrodymą.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį pareiškė, kad Vakarų sankcijų prezidento šeimos nariams faktas „kalba pats už save“ ir nelabai ką galima daugiau komentuoti.

Alina Kabajeva

Tai, kad Liudmila retai rodydavosi viešumoje, o kai pasirodydavo, atrodydavo paniurusi, gandus apie V. Putino asmeninį gyvenimą kurstė daug metų prieš jų skyrybas.

2008-aisias nedidelis bulvarinis laikraštis „Moskovskij korrespondent“ paskelbė straipsnį, kad V. Putinas ketina vesti A. Kabajevą. V. Putinas įsiuto, piktai paneigė pranešimą ir liepė žurnalistams nekišti savo „snarglinų nosių“ į jo asmeninį gyvenimą.

Laikraštis, priklausęs magnatui Aleksandrui Lebedevui, kurio sūnus Jevgenijus vėliau tapo viena įtakingiausių britų žiniasklaidos figūrų, atsiprašymo nepaskelbė ir greit išvis užsidarė.

Tačiau kalbos apie V. Putino ir A. Kabajevos santykius niekada nenutilo. Opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno atlikto tyrimo dėl šių santykių skandalingos išvados buvo paskelbtos netrukus po jo arešto 2021 metų sausį.

A. Navalnas teigia, kad A. Kabajevos santykiai su V. Putinu atnešė jai daug prabangaus nekilnojamojo turto visoje Rusijoje ir dosniai apmokamą Nacionalinės medijos grupės (NMG) – valstybinės žiniasklaidos kompanijos – direktorių tarybos pirmininkės postą.

„Nėra abejonių, kad Alina Maratovna Kabajeva geriau už visus kitus šokinėja su kamuoliu ir juosta, bet ji nebūtų galėjusi vadovauti televizijos kompanijoms ir laikraščiams, jei ne jos ryšys su Putinu“, – tuo metu komentavo A. Navalnas.

A. Navalno komanda teigia, kad A. Kabajevai postą NMG, valdančiai valstybės akcijas žiniasklaidos priemonėse, įskaitant televiziją „Pervyj kanal“, skyrė V. Putinui artimas Jurijus Kovalčukas, dabar esantis JAV sankcijų sąraše.

Vladimiras Putinas, Liudmila Putina

Socialinėje žiniasklaidoje kalbama, kad A. Kabajeva šiuo metu yra Šveicarijoje. Po peticija platformoje „Change.org“, kuria ši Alpių šalis raginama imtis veiksmų prieš A. Kabajevą, surinkta maždaug 75 tūkst. parašų.

„Kodėl dabar, kai Rusijai įvesta tiek daug sankcijų, jūs toliau priimate ją ir jos šeimą, Putinui griaunant milijonų gyvenimus?“ – klausiama peticijoje.

Kaip pranešė šveicarų transliuotojas RTS, Šveicarijos federalinė vyriausybė A. Kabajevos buvimo šalyje klausimą nagrinėjo per savo laikinos darbo grupės Ukrainai posėdį.

Pareigūnai „nerado jokių požymių, kad šis asmuo yra Šveicarijoje“, sakoma RTS cituotame oficialiame pareiškime. Jame nurodoma, kad „buvo atlikti būtini patikrinimai“.

A. Navalno kovos su korupcija fondo tyrėjas Georgijus Alburovas sakė, jog sunku patikėti, kad A. Kabajeva iki šiol išvengė Vakarų sankcijų, nors yra labai artima pačiai valdžios viršūnei.

Vladimiras Putinas su tuometine žmona Liudmila

„Ji priklauso Putino artimiausių žmonių ratui, ji yra jo šeimos narė, turinti naudos iš jo padėties“, – sakė jis ir pridūrė, kad dėl savo oficialaus posto žiniasklaidos srityje ji yra „svarbi Rusijos propagandininkė“.

Oponentai teigia, kad numanomi V. Putino santykiai su A. Kabajeva jokiu būdu neapibūdina viso jo privataus gyvenimo.

2020 metų lapkritį rusų tiriamosios žurnalistikos svetainė „Projekt“ paskelbė, kad tokia Svetlana Krivonogich staiga gavo akcijų J. Kovalčukui priklausančiame banke „Rossija“.

Straipsnyje teigta, kad 2003 metais S. Krivonogich pagimdė dukterį, išvaizda labai panašią į V. Putiną, o jos tėvavardis esąs Vladimirovna.

Kremlius tuo metu sakė, kad šis straipsnis nėra „rimta medžiaga“ ir nenusipelno tolesnių komentarų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)