Japonijos ir Taivano žiniasklaida ketvirtadienį paskelbė, kad N. Pelosi kitą savaitę atvyks į Taivaną. Prieš tai, savaitgalį, ji vadovaus į Japoniją nuvyksiančiai delegacijai.

Nei Taivanas, nei N. Pelosi biuras šių pranešimų nepatvirtino, bet Pekinas, kuris nenori, kad šalys palaikytų santykius su Taibėjumi, pasisakė prieš galimą jos vizitą.

„JAV turėtų laikytis vienos Kinijos politikos ir... tuojau pat atšaukti Nancy Pelosi planą apsilankyti Taivane“, – reporteriams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

„Kinija atsakydama imsis griežtų priemonių, kad apgintų savo nacionalinį saugumą ir vientisumą“, – pridūrė Zhao Lijianas.

N. Pelosi vizitas būtų diplomatiškai reikšmingas Taibėjui, bet ne beprecedentis. 1997-aisiais Taivane lankėsi tuometinis JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas.

Kinijos Komunistų partija niekada nekontroliavo savarankiško Taivano, bet laiko jį savo teritorijos dalimi ir žada vieną dieną jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Pekino žvanginimas ginklais suintensyvėjo valdant prezidentui Xi Jinpingui, o tai suteikė postūmį diplomatiniam Taibėjaus rėmimui ir paskatino surengti Vakarų vizitų.

Rusijos invazija Ukrainoje taip pat pakurstė nuogąstavimus, kad Kinija vieną dieną gali įvykdyti savo grasinimus aneksuoti salą.

Kaip ir dauguma kitų valstybių, JAV diplomatiškai pripažįsta Pekiną, bet taip pat palaiko de facto diplomatinius ryšius su Taibėjumi ir yra Kongreso įpareigotos užtikrinti, kad Taivanas galėtų gintis.

Ir JAV ginklų pardavimas, ir diplomatiniai vizitai Taivane padažnėjo valdant ankstesniam prezidentui Donaldui Trumpui. Tendencija tęsiasi valdant dabartiniam JAV lyderiui Joe Bidenui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją