Tyrimą atlikę žurnalistai pažymi, kad ši informacija yra itin svarbi. Daugumoje atvejų informacija apie V. Putino sveikatą yra įslaptinta, o Kremlius toliau bando kurti „aktyvaus vyro, esančio pačiame jėgų žydėjime, įvaizdį“.

Visuomenei apie šalies lyderio sveikatą neskelbiama nieko bloga, net kai jis gana ilgą laiką būna dingęs iš visuomenės akiračio, rašo „Currenttime.tv“.

„Proekt“ žurnalistas Michailas Rubinas per pokalbį su „Current Time“ spėjo, kad 2016 ir 2019 metais V. Putinui veikiausiai buvo „atlikta kažkokia nugaros operacija“, kurią Kremlius taip pat bandė nuslėpti.

„Mes su jumis puikiausiai žinojome, kokie gydytojai dirbo su B. Jelcinu: kai B. Jelcinui buvo atliekama eilinė operacija, jo gydytojai prieš kameras kalbėdavosi su žurnalistais. Netgi žinojome, kas savo laiku gydė L. Brežnevą. O V. Putino atveju apie tai neturime jokio supratimo!“ – teigė jis.

– Ar teisingai suprantu, kad Kremlius kategoriškai neigia viską, kas parašyta jūsų tyrime?

– Taip. Beje, iš karto noriu pasakyti, kad ruošdami šią medžiagą, kreipėmės ir į Dmitrijų Peskovą. Dmitrijui Sergejevičiui uždaviau klausimus dėl visų mūsų turimų faktų. Jis pareiškė, kad visa tai yra netiesa. Todėl noriu atsakingai pranešti, kad viskas, ką sako prezidento atstovas spaudai, yra visiškas melas. Ginčytis su tuo, ką parašėme, su pagrindiniais faktais, yra neįmanoma: jie paimti iš atvirų duomenų.

– Taigi D. Peskovas neigia netgi tą faktą, kad V. Putiną lydi gydytojai. Ar teisingai supratau?

– Žinoma! Jis man viską paneigė. Prieš pasirodant šiai medžiagai, uždaviau jam klausimą, ir jis man viską paneigė, sakė, kad visa tai yra netiesa. Taigi turime būti visiškai sąžiningi ir pasakyti, kad D. Peskovas sako netiesą – paprasčiausiai dėl to, kad mūsų medžiaga nėra surinkta iš kažkokių šaltinių, tai nėra kažkokie dokumentai. Ir kokioje nors kavinukėje šalia Kremliaus aš nesusitikinėjau su slaptu FST pareigūnu, kuris man būtų perdavęs raudoną segtuvą su V. Putino gydytojų sąrašu. Ne. Deja, aš jau seniai nesu Rusijoje ir negaliu joje būti.

Taigi joks FST atstovas raudono segtuvo man neperdavė. Mes tiesiog užėjome į oficialią viešųjų pirkimų svetainę ir aptikome ten Centrinės klinikinės ligoninės – valstybinės įstaigos – sutartis su Rusijos valstybe. Tai ne privati klinika, tai ligoninė, kurioje gydosi V. Putinas.

– Ar jūs apskritai supratote, kodėl V. Putiną stebi ne onkologas, bet būtent chirurgas onkologas?

– Versijų gali būti labai daug. Asmeniškai man svarbiausia šio tyrimo išvada yra ta, kad jį apskritai lydi gydytojai. Faktas tas, kad mūsų „sveikiausią pasaulyje“ prezidentą lydi daug – tiesiog beprotiškai daug – gydytojų. Tai pirma. Antra, matome sąrašą gydytojų, kurie nuolat būna šalia jo. Mes sudarėme savotišką gydytojų reitingą: nusprendėme pažiūrėti, kokie gydytojai dažniausiai su juo dirba. Paaiškėjo, kad dažniau nei kiti šalia jo būna otorinolaringologai (LOR) ir chirurgas onkologas.

Rusijoje egzistuoja tokia problema: deja, esame priversti gyventi uždaroje sistemoje. Pavyzdžiui, mes su jumis puikiausiai žinojome, kokie gydytojai dirbo su B. Jelcinu: kai B. Jelcinui buvo atliekama eilinė operacija, jo gydytojai prieš kameras kalbėdavosi su žurnalistais. Netgi žinojome, kas savo laiku gydė L. Brežnevą. O V. Putino atveju apie tai neturime jokio supratimo!

Kaip galima sužinoti, kuo užsiima gydytojas? Reikia pažvelgti į jo mokslinius darbus. Onkologas, kuris lydi V. Putiną, yra praktikuojantis gydytojas, todėl jis gali neturėti laiko moksliniams tyrinėjimams, tačiau mes susiradome jo disertaciją: ji skirta skydliaukės vėžiui.

Toliau seka šiek tiek spėlionių. V. Putinas turi LOR gydytojus ir chirurgą, kuris, panašu, yra skydliaukės specialistas. Ar galima šiuos gydytojus apjungti? Teoriškai tai įmanoma. Mes to padaryti nesiryžome, bet gydytojai, su kuriais kalbėjomės, teigė, kad iš esmės LOR ir skydliaukės specialistai – chirurgai kartais dirba kartu. Kokiais atvejais? Pavyzdžiui, kai LOR gydytojai pirmieji pastebi problemas su skydliauke paprasčiausios LOR apžiūros metu. Tada pacientas siunčiamas konsultacijai pas onkologą, chirurgą arba onkologą – chirurgą, kaip, atrodo, yra šiuo atveju. Gali būti ir kitokių atvejų, tačiau tai tik medicininės spėlionės ir prielaidos.

– Kiek žinau, gydytojai teigia, kad jei žmogus turi skydliaukės problemų, jis gali turėti ir bėdų su balsu. Ar išsiaiškinote, kada V. Putinui galėjo kilti šios problemos? Kitaip tariant, kuriais metais su juo pradėjo skraidyti onkologas?

– Ne, mes tik žinome, kad onkologas tikrai jį lydi nuo 2016 metų. Kitaip tariant, nėra taip, kad tai būtų įvykę tik prieš metus: gydytojas su juo būna jau gana seniai. Be to, mes net žinome, kad, pavyzdžiui, LOR gydytojas, apie kurį rašome, yra dažniausias V. Putino lankytojas. Internete radome nuotraukų, kuriose jis yra nufotografuotas šalia V. Putino. Šios nuotraukos yra viešai prieinamos, viešoje erdvėje. Šis LOR gydytojas šalia V. Putino matomas bent nuo 2014 metų. Taip pat yra gydytojų, kurie yra nuolat su juo jau daugybę metų. Aptikome dokumentų, kurie apima laikotarpį nuo 2016 iki 2020 metų, ir tuo periodu chirurgas onkologas šalia V. Putino yra jau visą laiką.

Tačiau turėčiau pastebėti, kad mes ne tik analizavome dokumentus, bet ir kalbėjomės su šaltiniais, o tai irgi yra žurnalistinio darbo dalis. Taip, aktyviai kalbama apie V. Putino sveikatos problemas. Aplink V. Putiną, kaip ir apie kiekvieną diktatorių, sklando daug gandų ir kalbų, kuriomis, apskritai kalbant, ne visada reikėtų tikėti. Tačiau tokie, sakyčiau, rimtesni gandai apie V. Putino sveikatą pradėjo sklisti praėjusių metų rudenį, kai vyko rinkimai į Rusijos Dūmą.

Jų metu V. Putinas iš tikrųjų turėjo dažnai figūruoti viešumoje. Ir kalbama, kad tuo metu jį ištiko kažkoks pablogėjimas, neva jam buvo atliekamos kažkokios endokrinologinės procedūros. Tačiau tai tik kalbos.

Tačiau mes tiksliai galime nustatyti, kada jam buvo atliktos operacijos, veikiausiai nugaros, neurochirurginės. Nustatėme, kad buvo du gydytojų vizitų pas V. Putiną pikai. Staiga pamatėme, kad anksčiau jį lankydavo penki gydytojai, dabar būna vidutiniškai devyni, o tuomet lankėsi 12 – 13 gydytojų. Kas prisidėjo? Neurochirurgai, visa Centrinės klinikinės ligoninės Neurochirurgijos skyriaus vadovybė, skyriaus vedėjas. Jie netgi atsivežė savo reanimatologą, nors šalia prezidento visada budi reanimatologas, kas, tikriausiai, yra normalu.

Taigi, jie pasiėmė savo reanimatologą, savo slaugytoją ir atvyko pas V. Putiną. Tai vyko du kartus. Ką jie jam darė? 2016 metais ir 2019 metais jam tikriausiai buvo atliktos kažkokios nugaros operacijos.

Ką noriu pabrėžti? Mūsų atlikto tyrimo visuomeninę svarbą. Iš tikrųjų mes turėtume žinoti, kada branduolinės valstybės vadovui, turinčiam po ranka raudoną mygtuką, taikoma narkozė. Nėra abejonių, kad tai yra visuomenei svarbi informacija. Tačiau apie tai nebuvo paskelbta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)