Valeta turi du mėnesius atsakyti į šį nurodymą, vadinamą „pagrįsta nuomone“, kitu atveju byla gali būti perduota Europos Sąjungos Teisingumo Teismui.

Komisija teigė, kad schema, leidžianti ne europiečiams iš esmės nusipirkti Maltos, taigi ir ES, pilietybę per tam tikrus mokėjimus ar investicijas, yra „ES teisės pažeidimas“. Tai „pažeidžia patį ES pilietybės statusą, nustatytą (ES) sutartyse“, sakoma jos pareiškime.

Šia schema ypač naudojosi turtingi rusai ir kinai, kad gautų ES pilietybę per Maltą, taip pat per Kiprą ar Bulgariją, kurios vykdė panašias programas. Kipras sustabdė savo „auksinio paso“ pasiūlymą praėjusį spalį. Malta praėjusį mėnesį iš savo schemos pašalino rusus ir baltarusius, kai Europa dėl karo Ukrainoje ėmėsi griežtų veiksmų prieš Rusijos oligarchus ir politiškai susijusius asmenis. Bulgarijos parlamentas kovo 24 d. patvirtino įstatymų pakeitimus, kad nutrauktų savo schemą.

Europos Komisija, ES vykdomoji valdžia, kuriai pavesta ginti bloko sutartis, 2020 m. spalį pradėjo įstatymo nesilaikymo procedūras prieš Maltą ir Kiprą.

Praėjusią savaitę ji paskelbė rekomendaciją, kurioje teigiama, kad ES valstybės narės „vis dar vykdančios pilietybės suteikimo investuotojams schemas, turi nedelsiant jas nutraukti“. Ji taip pat paragino nedelsiant atšaukti „auksinius pasus“ arba panašius su investicijomis susietus leidimus gyventi, išduotus rusams ar baltarusiams, kuriems taikomos ES sankcijos.

Tai, kad Malta sustabdė Rusijos ir Baltarusijos prašymus išduoti „auksinius pasus“, yra „teigiamas žingsnis“, sakė komisija, bet pažymėjo, jog „Malta toliau taiko schemą visiems kitiems piliečiams ir nepareiškė jokio ketinimo ją stabdyti“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją