JT pabėgėlių agentūra UNHCR pranešė, kad nuo karo pradžios vasario 24 d. sienas kirto 4 278 789 ukrainiečiai, nuo antradienio šis skaičius padidėjo 34 194-iais. JT Tarptautinė migracijos organizacija (TMO) skaičiuoja, kad Ukrainoje yra 7,1 mln. šalies viduje perkeltų asmenų, palikusių savo namus, bet vis dar esančių Ukrainoje.

TMO teigia, kad, be ukrainiečių pabėgėlių, išvyko ir daugiau nei 206 tūkst. ne ukrainiečių, gyvenusių, studijavusių ar dirbusių šalyje. Tai reiškia, kad iš viso daugiau nei ketvirtadalis gyventojų buvo priversti palikti savo namus. Iki Rusijos invazijos Ukrainos vyriausybės kontroliuojamuose regionuose gyveno 37 mln. gyventojų, neįskaitant Rusijos aneksuoto Krymo ir prorusiškų separatistinių regionų rytuose. 90 proc. išvykusiųjų iš Ukrainos yra moterys ir vaikai, vyrai nuo 18 iki 60 metų gali būti pašaukti į karinę tarnybą ir negali išvykti.

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Linda Thomas-Greenfield Niujorke JT Saugumo Tarybai sakė: „Ukrainos kaimynės neša didžiausios pabėgėlių krizės Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų naštą“. UNHCR duomenys apie pabėgėlius iš Ukrainos kaimyninėse šalyse:

Lenkija

JT duomenimis, į Lenkiją atvyko beveik šeši iš 10 ukrainiečių pabėgėlių, jų skaičius iki šiol pasiekė 2 490 447. Lenkijos pasieniečiai pranešė, kad antradienį jis pasiekė 2,5 milijono. Daugelis žmonių, atvykstančių į artimiausias vakarines Ukrainos kaimynes, keliauja į kitas Europos Šengeno atvirų sienų zonos valstybes. UNHCR trečiadienį pranešė, kad į Italiją dabar atvyko jau apie 83 tūkst. pabėgėlių.

Lenkijos pasieniečiai teigia, kad nuo karo pradžios iš Lenkijos į Ukrainą išvyko 471 tūkst. žmonių.

Dar prieš krizę Lenkijoje jau gyveno apie 1,5 mln. ukrainiečių, daugiausia migrantų darbininkų.

Rumunija

Iš viso į šią Europos Sąjungos valstybę narę atvyko 654 825 ukrainiečiai, tarp jų nemažai iš Moldovos, įspraustos tarp Rumunijos ir Ukrainos. Manoma, kad didžioji dauguma išvyko į kitas šalis. L. Thomas-Greenfield, neseniai grįžusi iš Moldovos ir Rumunijos, Saugumo Tarybai sakė: „Savo akimis mačiau pabėgėlių krizę, kurią sukėlė protu nesuvokiamas Rusijos karas. Kalbėjausi su pabėgėliais, kurie man kalbėjo apie norą grįžti į savo namus“.

Moldova

Moldovos siena yra arčiausiai didelio Ukrainos Odesos uostamiesčio. 399 039 ukrainiečiai persikėlė į šią Europos Sąjungai nepriklausančią valstybę, dažnai vadinamą viena skurdžiausių Europoje. Dauguma tų, kurie pateko į buvusią sovietinę 2,6 mln. gyventojų respubliką, iškeliavo kitur.

Vengrija

Iš viso į Vengriją atvyko 394 728 ukrainiečiai.

Rusija

Iki kovo 29 d. į Rusiją išvyko 398 932 žmonės. Ukraina teigia, kad Rusija prievarta deportuoja ukrainiečius, atima iš jų pasus. Maskva tai neigia.

Be to, vasario 21–23 dienomis iš separatistų kontroliuojamų prorusiškų Donecko ir Luhansko regionų Rytų Ukrainoje į Rusiją pateko 113 tūkst. žmonių.

Slovakija

Iš viso 302 417 žmonių kirto Slovakijos sieną. Ši šalis turi trumpiausią sieną su Ukraina.

Baltarusija

Dar 17 317 pabėgėlių pasitraukė į šiaurę, į artimą Rusijos sąjungininkę Baltarusiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją