Kreipdamasis į Airijos įstatymų leidėjus V. Zelenskis sakė, jog Rusijos pajėgos „naikina dalykus, kurie palaiko gyvenimus“, įskaitant maisto saugyklas, jos blokuoja uostus, kad Ukraina negalėtų eksportuoti maisto, ir „deda laukuose minas“.

„Jiems badas taip pat yra ginklas, ginklas prieš mus, eilinius žmones“, – nurodė jis, kaltindamas Rusiją „tyčia provokuojant maisto krizę“ Ukrainoje, vienoje pagrindinių pasaulio maisto produktų žaliavų, tokių kaip kviečiai ar saulėgrąžų aliejus, tiekėjų.

Pasak Ukrainos prezidento, tai turės tarptautinių pasekmių, kadangi „trūks maisto, kils kainos“, ir su tokia realybe susidurs milijonai alkstančių žmonių, kuriems bus „dar sunkiau išmaitinti savo šeimas“.

V. Zelenskis vaizdo ryšiu kreipėsi į Airijos parlamento narius per bendrą abiejų parlamento rūmų sesiją. Tai buvo naujausias Ukrainos prezidento tarptautinis kreipimasis iš daugybės kitų, siekiant tarptautinės bendruomenės paramos Kyjivui.

Pasmerkė Europos neryžtingumą svarstant tolesnes sankcijas Maskvai

V. Zelenskis pasmerkė Europos šalių neryžtingumą svarstant galimybę uždrausti energijos išteklių importą iš Rusijos, argumentuodamas, kad kai kuriuos lyderius labiau neramina verslo nuostoliai negu karo nusikaltimai.

Kreipdamasis į Airijos parlamentą vaizdo ryšiu V. Zelenskis sakė, kad išryškėjo nauja sankcijų „retorika“, bet „negaliu pakęsti jokio neryžtingumo po visko, ką mes išgyvenome Ukrainoje ir visko, ką padarė Rusijos pajėgos“.

„Mums vis dar reikia įtikinėti Europą, kad rusiška nafta negali maitinti Rusijos karinės mašinos naujais finansavimo šaltiniais, – pridūrė V. Zelenskis. Jis taip pat ragino visiškai atriboti Rusijos bankus nuo Vakarų finansų sistemos.

„Vienintelis dalykas, ko mums stinga – principingas kai kurių lyderių požiūris. Jie tebegalvoja, kad karas ir karo nusikaltimai nėra tokie siaubingi kaip finansiniai nuostoliai“, – kalbėjo V. Zelenskis, kurio kalbą vertė vertėjas.

Europos Sąjunga svarsto galimybę paskelbti penktąjį sankcijų paketą, turintį nutraukti anglių importą iš Rusijos. Tuo metu NATO ir Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrai susirinks Briuselyje aptarti tolesnių žingsnių dėl koordinuoto atsako į Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

Kai kurios ES šalys, ypač Vokietija, vengė smogti rusiškų energijos išteklių eksportui, nes dėl to nukentėtų jų pačių ekonomikos.

Tačiau spaudimas to imtis ypač padidėjo po pranešimų apie masines civilių žūtis Bučos mieste ir kitose Ukrainos teritorijose, kurias buvo užėmusios Rusijos pajėgos.

ES turės „anksčiau ar vėliau“ paskelbti sankcijų Rusijos naftos ir dujų eksportui, anksčiau trečiadienį Strasbūre Europos Parlamento nariams sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

V. Zelenskio kalba Airijos parlamentui buvo vėliausias jo kreipimasis vaizdo ryšiu į užsienio įstatymų leidėjus. Ukrainos lyderis emocingai prašė kitų šalių ekonominės, karinės arba diplomatinės paramos Kyjivo pastangoms atremti Rusijos agresiją.

Jis kalbėjo apie nesiliaujančias Rusijos atakas prieš Ukrainos civilę infrastruktūrą, taip pat apie taikių gyventojų patiriamas kančias, įskaitant Mariupolio uostamiestį, kur žmonės, anot V. Zelenskio, priversti tirpdyti sniegą, nes neturi jokio kito geriamojo vandens.

„Taip besielgianti šalis nenusipelnė būti civilizuotų šalių rate“, – pabrėžė V. Zelenskis.

„Rusija dar neatsisakė savo planų, – pridūrė jis. – Jie tebesiekia pavergti ir okupuoti visus Ukrainos žmones.“

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją