Pažangiųjų gynybos tyrimų projektų agentūra (DARPA) nurodė neseniai užbaigusi iš lėktuvo paleidžiamos hipergarsinės raketos, išvystančios didesnį kaip 5 machų greitį (penkiskart didesnį už garso greitį, tai yra mažiausiai 6 100 kilometrų per valandą) laisvojo skrydžio bandymą.

Raketa pakilo į maždaug 20 km aukštį ir nuskriejo daugiau kaip 300 jūrmylių (556 km), nurodė Pentagonui pavaldi moderniųjų technologijų tyrimų institucija.

Tai buvo antrasis bandymas DARPA vykdant perspektyvių hipergarsinių oro deguonį naudojančių ginklų (HAWC) kūrimo programą. Ši raketa buvo kitokio modelio negu pirmoji, išbandyta pernai rugsėjį.

Kaip praneša televizija CNN, naujausias bandymas buvo atliktas kovo viduryje, bet apie jį iki šiol nebuvo skelbiama – tikriausiai stengiantis nepadidinti geopolitinės įtampos dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą.

2020 metų kovą JAV sausumos pajėgos ir karinis jūrų laivynas atliko kitokio modelio hipergarsinio aparato bendrą bandymą.

DARPA skelbia, kad HAWC programos hipergarsinės raketos kaip deguonies šaltinį naudoja orą, todėl jų degalų pakanka ilgesniam skrydžiui negu naudojant cheminius oksidatorius.

„Šis „Lockheed Martin“ HAWC skrydžio bandymas sėkmingai pademonstravo antrąją konstrukciją, leisiančią mūsų karinių operacijų planuotojams konkurencingai pasirinkti tinkamus pajėgumus, siekiant dominuoti mūšio lauke“, – sakoma HAWC programos direktoriaus Andrew Knoedlerio pranešime.

Hipergarsinės raketos gali pakeisti karinių pajėgumų pusiausvyrą pasaulyje, nes tokie ginklai gali nugabenti branduolines kovines galvutes tiksliai į taikinį ir skrieja per greitai, kad juos būtų įmanoma perimti dabartinėmis priešraketinės gynybos priemonėmis.

Pentagonas yra spaudžiamas neatsilikti nuo Kinijos, kaip manoma, pernai sėkmingai išbandžiusios savo hipergarsinę raketą, apskriejusią Žemės rutulį ir smogusią sąlyginiam taikiniui Kinijoje.

Rusija prieš dvi savaites taip pat pareiškė paleidusi į Ukrainą dvi hipergarsines raketas. Tačiau ekspertai sako, kad panaudotos raketos „Kinžal“ tėra modifikuotos balistinės raketos „Iskander“ ir neatitinka plačiai priimtos hipergarsinio ginklo sampratos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją