V. Zelenskis tvirtino, jog tai, kad JT Saugumo tarybos nare yra ir Rusija, turinti veto teisę, „kenkia visai pasaulinio saugumo architektūrai. Tai leidžia jiems likti nenubaustiems“.

V. Zelenskis teigė, jog Saugumo taryba turėtų „pašalinti Rusiją kaip agresorę ir karo šaltinį, kad ji negalėtų blokuoti sprendimų dėl savo agresijos, savo karo“. Kita alternatyva, anot Ukrainos prezidento, reformuoti pačią tarybą: „Tuomet kitas variantas būtų atsistatydinti“.

V. Zelenskis pabrėžė, jog JT Saugumo taryboje kalba visų Ukrauinoje žuvusių žmonių atminimui. „Viskas žuvusių civilių, kurie buvo nušauti ir nužudyti į pakaušį po kankinimų, atminimui“, – tęsė jis.

„Kai kurie iš jų buvo nušauti gatvėse. Kiti buvo įmesti į šulinius. Taigi jie mirė, jie kentėjo, jie žuvo savo butuose, namuose, kuriuos susprogdino granatos. Civiliai buvo sutraiškyti tankų, sėdėdami savo automobiliuose, vidury kelio vien priešo malonumui. Jie nupjovė galūnes, perrėžė gerkles. Moterys buvo prievartaujamos ir žudomos jų vaikų akivaizdoje“, - karo nusikaltimus JT Saugumo tarybai vardijo V. Zelenskis.

Jis tikino, kad visi jau iš anksto žino ir Rusijos atsakymą. „Aš žinau ir jūs puikiai žinote, ką atsakys Rusijos atstovai, reaguodami į kaltinimus dėl šių nusikaltimų. Jie tai yra sakę ne kartą. Kaltins visus, kad tik pateisintų savo veiksmus, sakys, kad yra įvairių versijų, skirtingų, kad neįmanoma nustatyti, kuri iš tų versijų yra tiesa. Jie netgi sakys, kad žuvusiųjų kūnai tariamai buvo išmesti, o visi vaizdo įrašai yra surežisuoti. Bet dabar 2022 m. Dabar turime įtikinamų įrodymų“, - teigė V. Zelenskis.

Rusijos atstovas JT Saugumo taryboje Vasilijus Nebenzia, anot BBC, antradienio posėdyje kartojo nepagrįstus Rusijos kaltinimus, kad Ukrainos vyriausybė, vadovaujama žydo prezidento Zelenskio, yra naciai.

V. Nebenzia taip pat tvirtino, kad Ukrainos ir Vakarų žiniasklaidos rodomoje žiaurumo Bučoje filmuotoje medžiagoje yra „akivaizdžių neatitikimų“.

Jis sakė, kad Rusijos pajėgoms pasitraukus iš Bučos lavonų ten nebuvo, ir tikino, kad tai patvirtino keli vaizdo įrašai.

V. Nebenzia aiškino, kad lavonai „jokiu būdu“ neprimena kūnų, kurie būtų gulėję gatvėje tris ar keturias dienas.

Tačiau tiek BBC, tiek kita užsienio žiniasklaida šiuo teiginiu jau paneigė, tiesą įrodydamą palydovinėmis nuotraukomis.

Tiesiogiai kreipdamasis į Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį, prieš akimirką kalbėjusį Saugumo Taryboje, V. Nebenzia sakė, kad Maskva „palieka jūsų sąžinei nepagrįstus kaltinimus Rusijos kariškiams, kurių nepatvirtino jokie liudininkai“.

V. Nebenzia pareiškė, kad per konfliktą Ukrainoje į Rusiją savo noru atvežta 600 tūkst. žmonių, neigdamas Kyjivo pareiškimą apie masines deportacijas.

„Dabar, nuo specialiosios karinės operacijos pradžios, iš viso į Rusiją evakuota daugiau nei 600 tūkst. žmonių, įskaitant daugiau nei 119 tūkst. vaikų“, – JT Saugumo Tarybai sakė V. Nebenzia. - Ir mes nekalbame apie kokią nors prievartą ar pagrobimą, kaip mėgsta tai pristatyti mūsų Vakarų partneriai, bet apie savanorišką šių žmonių sprendimą, kaip liudija daugelis šių vaizdo įrašų, pasiekiamų socialinėje žiniasklaidoje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)