Oficialūs rezultatai turi būti paskelbti pirmadienį vakare, tačiau praėjus kelioms valandoms po rinkimų pabaigos A. Vučičius atrodė įsitikinęs savo pergale ir sakė, kad antrojo rinkimų turo neprireiks.

„Džiaugiuosi, kad balsavo labai daug žmonių, kurie parodė, kad Serbijos visuomenė yra demokratiška“, – sakė A. Vučičius savo pergalės kalboje, kurią transliavo televizija, teigdamas, kad surinko apie 60 proc. balsų. „Nebuvo jokios nežinomybės“, – pridūrė jis.

Maždaug septynis milijonus gyventojų turinčioje šalyje buvo renkamas prezidentas, 250 vietų parlamento nariai ir balsuojama keliuose savivaldybių rinkimuose.

Prieš rinkimus atliktos apklausos rodė, kad A. Vučičiaus centro dešinioji Serbijos pažangos partija (SNS) išlaikys parlamento kontrolę, o prezidentas užsitikrins antrąją kadenciją.

Rusijos invazija į Ukrainą temdė rinkimus, kuriuose, kaip anksčiau prognozavo stebėtojai, daugiausia dėmesio turėjo būti skiriama aplinkosaugos, korupcijos ir žmogaus teisių klausimams.

A. Vučičius sumaniai pasinaudojo karo sugrįžimu į Europą ir koronaviruso pandemija, žadėdamas rinkėjams nuolatinį stabilumą esant neaiškiems vėjams.

„Ukrainos krizės įtaka rinkimų rezultatams buvo didžiulė“, – sakė prezidentas savo pergalės kalboje.

Prezidentas atsargiai valdė šalies atsaką į karą Ukrainoje, oficialiai pasmerkdamas Rusiją Jungtinėse Tautose, bet nesiimdamas sankcijų Maskvai savo šalyje, kur daugelis serbų palankiai vertina Kremlių.

Opozicija savo ruožtu iš esmės susilaikė nuo A. Vučičiaus pozicijos kritikos, baimindamasi, kad bet koks raginimas imtis griežtesnių priemonių prieš Rusiją atsilieptų rinkėjų balsavimui.

Šalies rinkimų komisija prognozuoja, kad rinkėjų aktyvumas greičiausiai svyruos apie 60 proc., t. y. beveik 10 proc. daugiau nei per pastaruosius visuotinius rinkimus 2020 metais.

Rinkimuose taip pat balsavo serbai iš buvusios separatistinės Kosovo provincijos, Jie buvo susodinti į maždaug 40 autobusų ir išvyko balsuoti, Prištinos valdžiai atsisakius leisti įrengti balsavimo punktus savo teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją