Suskaičiavus 94 proc. balsalapių, „Fidesz“ surinko 53 proc. balsų, palyginti su 35 proc. balsų, kuriuos iškovojo šešių partijų opozicinė koalicija. Tai reiškia, kad ši partija išlaikys dviejų trečdalių daugumą parlamente, o 58-erių V. Orbanas galės dar vieną kadenciją likti premjero poste. Jis jau laikomas ilgiausiai pareigas einančiu vyriausybės vadovu visoje Europos Sąjungoje (ES).

Per savo 12 valdymo metų V. Orbano administracija kelis kartus susirėmė su ES dėl, be kita ko, žiniasklaidos ir teismų veiklos ribojimo bei priimtų priemonių, nukreiptų prieš LGBTQ bendruomenę.

Opozicijos lyderis 49-erių Peteris Marki-Zay neslėpė savo nusivylimo ir pripažino pralaimėjimą. Pasak jo, opozicija darė viską, kas įmanoma, tačiau kova buvo nesąžininga, nes jam ir kitiems prieš „Fidesz“ nusiteikusiems politikams uždrausta rodytis valstybinėje žiniasklaidoje. Parlamentaras Martonas Gyongosi iš opozicinės partijos „Jobbik“ sakė naujienų agentūrai AFP, kad sekmadienio rinkimuose buvo „piktnaudžiavimo“ atvejų, ir pridūrė: „Į tai turės būti atsižvelgta, kai bus kalbama apie pagarbą rinkimų rezultatams.“

Savo ruožtu V. Orbanas šiuos nusiskundimus atmetė ir tvirtino, kad rinkimai buvo sąžiningi.

Balsavimą pirmą kartą stebėjo daugiau kaip 200 tarptautinių stebėtojų. Rinkėjų aktyvumas siekė 68,69 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)