Pranešimai iš pietrytinės Gomelio srities yra naujausias pavyzdys, kaip Maskva išnaudoja tiek su Ukraina, tiek su Rusija besiribojantį regioną kaip tarpinę stotelę savo kariams, vykstantiems ir išvykstantiems iš Ukrainos, ir kaip tai trikdo baltarusių gyvenimą, rašo „Radio Free Europe / Radio Liberty“ (RFE/RL).

Vienas vyras, gyvenantis Mozyrių mieste, esančiame į pietvakarius nuo Gomelio, pasakojo, kad dangų nuolat raižo Rusijos lėktuvai ir sraigtasparniai, o Rusijos kariai vietos gyventojams bando parduoti prekes, įskaitant dyzelinį kurą iš kariuomenės išteklių.

„Jie atsiveža „trofėjų“, vogtų iš Ukrainos, ir bando įpiršti juos vietos gyventojams. Šaldytuvų, buitinių prietaisų, padangų ir visko, kas papuolė po ranka“, – RFE/RL pasakojo vyras, leidęs nurodyti tik jo vardą, – Ilja.

Dar iki vasario 24 dienos, kai prasidėjo karas, Gomelio srities gyventojai skelbė, kad rusų kariai, kurių daliniai buvo dislokuoti Baltarusijoje neva bendroms pratyboms su baltarusių daliniais, reguliariai bandė parduoti dyzelinį kurą vietos gyventojams.

Kitas Mozyrių gyventojas RFE/RL pasakojo, kad miesto baruose ir parduotuvėse būriuojasi didelės rusų kareivių grupės ir priekabiauja prie žmonių.

Vyras, prašęs skelbti tik jo vardą, – Maksimas, teigė, kad iš vieno jo pažįstamo vyro, nešiojančio ilgus plaukus, šaipėsi kariai, galėję atvykti iš centrinės Rusijos regionų ar net iš Sibiro.

„Jie labai dvokia. Kai nueini į parduotuvę, iš kvapo gali suprasti, kad viduje yra rusų karių. Nemanau, kad jie prausiasi, – sakė Maksimas. – Vadai gyvena normaliomis sąlygomis... Kariai glaudžiasi miškuose, palapinėse ir net daržinėse.“

„Rusai elgiasi taip, tarsi būtų visatos šeimininkai“, – teigė jis.

Brahino apygardoje, kuri yra vos už 20 km nuo svarbios kelio sankryžos į Ukrainą, gyventojai pranešė pastarąją savaitę matę ilgas tankų, transporterių ir karius vežančių sunkvežimių „Ural“ kolonas.

Vienas gyventojas RFE/RL pasakojo, kad Rusijos kariai jam įdavė rusišką lankstinuką, kuris priminė propagandinį bandymą pateisinti Rusijos invaziją.

„Brangūs bičiuliai, draugai, mums nereikia karo! Mes neketiname pulti ir bombarduoti miestų. Mes atvykome kovoti ne su Ukrainos žmonėmis, o su nacionalistais, nuo kurių rankų žūsta taikūs žmonės“, – rašoma minėtoje skrajutėje, kuri buvo parodyta RFE/RL.

Naroulios mieste, įsikūrusiame į pietus nuo Mozyrių, ant Pripetės upės krantų, gyventojai pranešė apie dideles karių stovyklas ir lauko ligoninę, kurioje gydomi sužeisti rusų kariai.

Žuvusių karių palaikai siunčiami tiesiai į Rusiją – sunkvežimiais arba traukiniais, sakė jie.

„Lauko ligoninę iš išorės saugo rusų kariai, kad niekas jos nefotografuotų, – pasakojo vienas Naroulios gyventojas, prašęs neskelbti nei jo vardo, nei pavardės. – Ten labai žemai skraido daug sraigtasparnių. Daugelis jų suka ratus virš [miesto]“.

Kitas gyventojas, taip pat prašęs neskelbti jo vardo bei pavardės, sakė, kad rusų kariai parduotuvėse graibsto alkoholinius gėrimus.

„Kartą vienas rusas [kareivis] pasičiupo degtinės ir vyno, bet paaiškėjo, kad neveikia jo [banko] kortelė. Taigi jam teko grįžti ir padėti viską atgal, – RFE/RL pasakojo žmogus. – Tačiau dažniausiai jie tiesiog perka viską iš eilės. Ir ima daug degtinės.“

„Taip pat bandelių ir cigarečių“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)