„Iš išlaisvintų Kyjivo srities teritorijų išvežta 410 žuvusių civilių kūnų. Teismo medicinos ekspertai jau ištyrė 140 palaikų“, – I. Venediktova sakė Ukrainos nacionalinei televizijai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis masinius Rusijos okupacinių pajėgų nusikaltimus Ukrainoje laiko genocidu

Ukrainos prezidentas sako, kad į taikų kraštą atėję žudikai, marodieriai ir budeliai vadina save kariuomene, ir prašo karių motinų suprasti, kad nukankinta šimtai taikių žmonių, kurių kūnai palikti tiesiog gatvėse.

„Šimtai nužudytų žmonių, taikių žmonių. Užminuotos gatvės, kuriose pilna žuvusiųjų. Mūsų žemėje yra koncentruotas blogis, kuris vadina save armija. Noriu, kad kiekviena ruso kario motina išvystų nužudytuosius. Ką jie padarė? Kodėl juos nužudė? Ką padarė vyras, važiavęs gatve dviračiu? Kodėl mirtinai nukankino paprastus taikius žmones paprastame taikiame mieste?“ – klausia Rusijos karių motinų V. Zelenskis.

„Unian“ skelbia, kad V. Zelenskis teigė, jog būtų neteisinga, jei už nusikaltimus Ukrainoje būtų nubaustas tik Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Manau, kad visi kariuomenės vadai, visi, kurie davė nurodymus ir įsakymus, turėtų būti nubausti. Sunku pasiekti adekvačią bausmę šiems žmonėms. Tai turi būti daroma pagal įstatymus“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas pažymėjo, kad neturi atsakymo į klausimą, kokio termino laisvės atėmimo bausmė būtų tinkama už Rusijos okupacinių pajėgų nusikaltimus.

„Manau, kad šiems žmonėms, jei jie bus už grotų, bus labai maža bausmė už tai, ką padarė, – sakė jis. – Tiesą sakant, tai yra genocidas. Visos valstybės ir žmonių naikinimas. Mes esame Ukrainos piliečiai. Turime daugiau nei 100 tautybių. Mes kalbame apie visų šių tautybių naikinimą. Mes esame Ukrainos piliečiai ir nenorime paklusti Rusijos Federacijos politikai. Tai yra priežastis, kodėl mes esame naikinami ir naikinami, o tai vyksta XXI amžiaus Europoje. Todėl tai yra visos valstybės kankinimas.

Kodėl reikėjo žudyti moteris, tai matant jų vaikams? Kodėl reikėjo tyčiotis iš nužudytųjų? Ką Rusijai padarė Ukrainos Bučos miestas? Rusijos motinos, nei jei auginote marodierius, tai kaip jie tapo dar ir budeliais? Jūs negalėjote nežinoti savo vaikų, negalėjote nepastebėti, kad jie netekę širdies ir sielos. Jie žudė suprasdami, ką daro, ir tai darė su malonumu.“

V. Zelenskis pakvietė buvusią Vokietijos kanclerę Angelą Merkel ir Prancūzijos prezidentą Nicolasą Sarkozy apsilankyti Bučoje ir pamatyti, kokios politikos pasekmės, 14 metų nuolaidžiaujant Rusijai.

JAV ir NATO lyderiai pareiškė esantys šokiruoti dėl civilių žudymų Ukrainoje

JAV ir NATO lyderiai sekmadienį pareiškė, jog juos šokiravo ir sukėlė siaubą Rusijos karių vykdytų civilių žudymų vaizdai laikinai užgrobtose Ukrainoje teritorijose, ir perspėjo, kad Rusijos kariuomenės pajėgų pasitraukimas iš Kyjivo apskrities nereiškia invazijos ar smurto prieš kaimyninę valstybę pabaigos.

„Negalima dėl šių vaizdų nepajusti smūgio į paširdžius“, – interviu CNN sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Jo žodžiais, tokios žudynės – „tikrovė to, kas vyksta kiekvieną dieną“, kol Rusijos kariuomenė yra Ukrainoje.

Jis dar kartą patvirtino, kad Jungtinės Valstijos padeda fiksuoti galimus karo nusikaltimus, tačiau nepasakė, ar laiko juos nusikaltimais žmoniškumui, ar genocido aktais.

Savo ruožtu NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad civilių žudynės Ukrainos sostinės priemiestyje Bučoje buvo „siaubingos ir visiškai nepriimtinos“.

J. Stoltenbergas taip pat sakė, kad nėra „pernelyg optimistiškai nusiteikęs“ dėl Rusijos teiginio, kad ji atitraukia karius iš Kijevo.

„Tai, ką matome, nėra atitraukimas, manome, kad Rusija pergrupuoja savo kariuomenę“, – sakė jis CNN ir įspėjo apie galimą atakų suintensyvėjimą.

Vokietijos kancleris žada naujų sankcijų Rusijai dėl „karo nusikaltimų“

Vokietija kartu su sąjungininkėmis parengs naujų sankcijų Rusijai dėl „karo nusikaltimų“, kuriuos jos kariai įvykdė Ukrainos sostinės Bučos priemiestyje, sekmadienį vakare pareiškė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

„Civilių gyventojų žudymas yra karo nusikaltimas, ir mes turime nedvejodami ištirti šiuos Rusijos ginkluotųjų pajėgų įvykdytus nusikaltimus“, – sakė jis.

„Artimiausiomis dienomis kartu su savo sąjungininkėmis spręsime dėl tolesnių priemonių. [Rusijos] prezidentas [Vladimiras] Putinas ir jo šalininkai pajus pasekmes“, – pabrėžė Vokietijos kancleris.

Sekmadienį Charkivo Slobidskio rajone apšaudymo metu buvo sužeisti ir žuvo 23 žmonės

Kaip skelbia pravda.com.ua, tokia informacija pasidalijo Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olegas Sinegubovas.

„Neseniai buvo apšaudytas Charkivo Slobidskio rajonas, kur, mūsų duomenimis, šiuo metu yra 23 aukos, tarp kurių yra vaikų, jų būklė kritinė“, – sakė O. Sinegubovas.

O. Sinegubovo teigimu, apšaudymas įvyko sekmadienio popietę. Ne tik Charkive aidėjo šūviai, buvo apšaudyti ir Saltivka, Pyatichatka ir Derhačai. Per naktį užfiksuota apie 50 šūvių.

Rusija raketomis atakavo Ukrainos Mykolajivo miestą, yra aukų

Per Rusijos raketų ataką į Ukrainos pietinį Mykolajivo miestą sekmadienį vienas žmogus žuvo, 14 civilių gyventojų buvo sužeista, pranešė Mykokajivo srities karinės administracijos vadovas Vitalijus Kimas.

„Dėl miesto apšaudymo į ligonines išvežta 14 žmonių“, – sakė V. Kimas ir pridūrė, kad tarp sužeistųjų yra 15-metis, kurio žaizdos „vidutinio sunkumo“, jis bus operuojamas.

„Vienas žmogus žuvo, jo išgelbėti nepavyko“, – pabrėžė V. Kimas.

Jis pridūrė, kad žuvusių ir sužeistų yra ir Okačiove – mieste prie Juodosios jūros.

Pasak Mykolajivo mero Oleksandro Senkevičiaus, rusų okupantai sekmadienį sudavė kelis raketinius smūgius miestui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)