„Šiomis dienomis mūsų kolegos iš Vakarų norėtų susieti bet kokį reikšmingą tarptautinį klausimą su krize Ukrainoje (...) Vertiname, kad Indija į šią situaciją žvelgia kaip į faktų visumą, o ne tik vienašališkai“, – sakė Sergejus Lavrovas Naujajame Delyje, susitikęs su kolega S. Jaishankaru. „Draugystė yra raktinis žodis, apibūdinantis mūsų santykių istoriją, o mūsų santykiai išliko labai tvarūs ir sunkiais laikais praeityje“, – angliškai kalbėjo S. Lavrovas.

Indija susilaikė balsuojant dėl Maskvą kritikuojančių Jungtinių Tautų rezoliucijų bei toliau perka naftą iš Rusijos, kuri yra ir didžiausia jos ginklų tiekėja.

S. Jaishankaras „pabrėžė, kad svarbu nutraukti smurtą ir užbaigti karo veiksmus“, nurodė Indijos užsienio reikalų ministerija. „Nesutarimai ir ginčai turėtų būti sprendžiami dialogu ir diplomatija bei gerbiant tarptautinę teisę, JT Chartiją, valstybių suverenitetą ir teritorinį vientisumą“.

S. Lavrovas ketvirtadienį atvyko į Delį iš Kinijos, kur gyrė Pekiną prisidedant prie naujos „daugiapolės, teisingos, demokratinės pasaulio tvarkos“. Maskva, susidurianti su plataus masto Vakarų sankcijomis, įvestomis reaguojant į vasarį pradėtą Rusijos invaziją į Ukrainą, skelbė apie „partnerystę be ribų“ su Kinija, irgi atsisakančia pasmerkti Rusijos veiksmus.

Tuo metu Delis, kaip ir Vakarai, nerimauja dėl Pekino stiprėjimo Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. 2020 m. per susirėmimą ties ginčijama siena Himalajuose žuvo 20 Indijos ir keturi Kinijos kareiviai. Vietos žiniasklaida citavo vyriausiąjį Vašingtono sankcijų strategą Daleepą Singhą, sakiusį, kad Indija negali pasikliauti Rusija, jei įvyktų dar vienas susirėmimas. "Rusija bus jaunesnioji partnerė šiuose santykiuose su Kinija. Ir kuo daugiau svertų Kinija įgis prieš Rusiją, tuo mažiau tai palanku Indijai", - kalbėjo D. Singhas, ketvirtadienį lygiagrečiai lankydamasis Delyje. „Nemanau, kad kas nors patikėtų, kad jei Kinija dar kartą pažeistų (faktinę) kontrolės liniją, Rusija atbėgs ginti Indijos“, – sakė jis, turėdamas omenyje Indijos ir Kinijos sieną.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, Indija ir Rusija kuria rupijos ir rublio mechanizmą, kad palengvintų prekybą ir apeitų Vakarų sankcijas Rusijos bankams. Rusija raštu kreipėsi į Indijos gynybos ministeriją, prašydama patvirtinti mokėjimus, kurių vertė siekia 1,3 mlrd. JAV dolerių ir kurie yra sulaikyti nuo praėjusio mėnesio, pranešė laikraštis „Economic Times“.

D. Singhas sakė, kad JAV yra pasirengusios padėti Indijai – trečiai pagal dydį naftos importuotojai ir vartotojai pasaulyje – diversifikuoti savo energijos ir gynybos tiekimus. Tačiau jis pridūrė, kad šalys, siekiančios apeiti sankcijas, susidurs su padariniais. „Labai norime, kad visos šalys, ypač mūsų sąjungininkės ir partnerės, nekurtų mechanizmų, kurie remtų rublį, ir bandytų pakirsti doleriais pagrįstą finansų sistemą“, – sakė jis.

Indija priklauso vadinamajam „Quad“ aljansui su JAV, Japonija ir Australija, laikomam atsvara Kinijai. Po 2020 m. susirėmimo prie Kinijos sienos Indija pasiuntė į pasienį didelius kiekius karinės įrangos, daugiausia Rusijos kilmės.

Vėliau penktadienį S. Lavrovas turėjo susitikti su ministru pirmininku Narendra Modi ir sakė, kad perduos Rusijos prezidento Vladimiro Putino „nuoširdžiausius linkėjimus“.