Rusija bando persigrupuoti, papildyti atsargas ir sustiprinti pajėgas“, – sakė Jensas Stoltenbergas. Jungtinė Karalystė nurodė, kad pastiprinimui Rusija perkelia iš Sakartvelo nuo 1 200 iki 2 000 karių. Maskva antradienį pareiškė, kad sumažins karinį aktyvumą Ukrainos šiaurėje ir sutelks dėmesį į Donbaso regiono „išlaisvinimą“ pietryčiuose.

Pasak J. Stoltenbergo, Rusijos tikslas pasiekti karinį rezultatą nepasikeitė. „Matome besitęsiantį miestų apšaudymą ir matome, kad Rusija keičia kai kurių pajėgų pozicijas, vyksta jų judėjimas greičiausiai telkiant pastangas Donbaso regione, – sakė jis. – Tuo pat metu Rusija išlaiko spaudimą Kyjivui ir kitiems miestams. Todėl galime tikėtis papildomų puolamųjų veiksmų, atnešiančių dar daugiau kančių.“

JK gynybos sekretorius Benas Wallace'as, atkartodamas J. Stoltenbergo pastabas, perspėjo, kad Rusijos taktikos pakeitimas „nėra atsitraukimas“. JK taip pat pareiškė, kad karių perkėlimas iš Sakartvelo nebuvo pradinio Maskvos plano dalis. „Labai mažai tikėtina, kad Rusija planavo rinkti pastiprinimą tokiu būdu, ir tai rodo netikėtus nuostolius, kuriuos ji patyrė per invaziją“, – tviteryje parašė Gynybos ministerija.

Pasak aukšto JAV gynybos pareigūno, persigrupuoja maždaug 20 proc. Rusijos pajėgų aplink Kyjivą. Pareigūnas pridūrė, kad rusai didžiąja dalimi apleido Hostomelio oro uostą, esantį netoli Kyjivo, ir taip pat tolsta nuo Černobylio atominės elektrinės.

Tačiau jie sakė, kad Rusija palaiko spaudimą ore, oro antskrydžiai ir toliau rengiami prieš Kyjivą ir Černihivo miestą šiaurėje. Pasak Ukrainos vidaus reikalų ministerijos patarėjo Vadymo Denysenkos, kurį cituoja naujienų agentūra „Reuters“, bombos krenta ir ant pietuose esančių miestų ir miestelių, kurie tampa pagrindine mūšio vieta.

Ketvirtadienio vakarą Ukrainos oro pajėgos prašė daugiau paramos iš Vakarų šalių, sakydamos, kad jos naudoja pasenusią įrangą, kuri neprilygsta pažangesnėms Rusijos sistemoms, patyrė nuostolių ir joms skubiai reikia modernių naikintuvų ir oro gynybos sistemų. Oro pajėgos paragino aprūpinti naikintuvais F–15 arba F–16, kurie, anot jų, turi tokią pačią pažangią technologiją kaip ir naujausi Rusijos naikintuvai. Anksčiau buvo diskutuojama, kad Lenkija galėtų tiekti rusiškos gamybos Mig–29, tačiau šio plano galiausiai atsisakyta. Jos taip pat prašė JAV „Patriot“ arba Norvegijos „Nasams“ priešraketinių sistemų.

„Tiesa yra tokia: oro pranašumas yra lemiamas veiksnys šiame kare. Oro pranašumas vaidino pagrindinį vaidmenį visuose karuose nuo Antrojo pasaulinio karo“, – tviteryje teigė Ukrainos oro pajėgos.

Nors JAV žvalgybos ataskaitose teigiama, kad nuo invazijos pradžios Rusijos kariuomenė nepadarė didelės pažangos rytuose, Rusija pareiškė, kad dabar sutelks savo pastangas į regiono „išlaisvinimą“. Šiame regione yra apsišaukėliškos Rusijos remiamos Luhansko ir Donecko liaudies respublikos. Teritorijos priklauso Ukrainai, bet likus trims dienoms iki invazijos Rusija pripažino jų nepriklausomybę.

JAV gynybos žvalgybos pareigūnas sakė, kad Ukrainos kariai „sustabdė“ Rusijos veržimąsi šiame regione. Dar reikia pamatyti, ar pajėgų pertvarkymas ir perkėlimas turės įtakos. Tačiau tai gali reikšti, kad konfliktas bus ilgas ir dar labiau sekinantis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės