AFP negalėjo nepriklausomai patikrinti šių teiginių. Rusija pripažino vienašališkai pasiskelbusių vadinamųjų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų nepriklausomybę prieš pat vasario 24 d. pradėtą invaziją į Ukrainą.

„2022 m. kovo 31 d. rytą išlaisvinta daugiau nei 90 proc. Luhansko Liaudies Respublikos teritorijos“, – ketvirtadienį „Telegram“ pranešimų programoje paskelbė apsišaukėliškos respublikos užsienio reikalų ministerija. Donecko separatistų lyderis Denisas Pušilinas trečiadienį naujienų agentūrai TASS sakė, kad Rusija kontroliuoja „maždaug 55–60 proc.“ regiono teritorijos.

Prieš Ukrainoje prasidedant karui, kurį Maskva vadina „karine operacija“, nuo 2014 m. su Ukrainos armija kariaujantys separatistai kontroliavo maždaug trečdalį kiekvieno šių regionų.

Donecko srityje Rusijos pajėgos laiko apsupusios pietinį Mariupolio uostamiestį, kuriame likusiems civiliams beviltiškai trūksta maisto, vandens ir vaistų. Tūkstančius čečėnų kovotojų į Mariupolį pasiuntęs Rusijos Šiaurės Kaukazo Čečėnijos Respublikos lyderis Ramzanas Kadyrovas per „Telegram“ sakė, kad „90-95 proc.“ strateginio uostamiesčio kontroliuoja Rusija.

Po kelias savaites trukusių kovų Maskva praėjusią savaitę pareiškė, kad daugiausia dėmesio skirs Donbaso „išlaisvinimui“, o antradienį atitraukė dalį pajėgų nuo Ukrainos sostinės Kyjivo ir Černihivo šiaurėje.

Ukrainos kariuomenė ir pasaulio ekspertai sako, kad Rusija išvedė dalį pajėgų iš ten, kur buvo beviltiškai įstrigusi, ir permeta jas, kad sustiprintų puolimą Donbase.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją