Pietų Kaukazo regiono vadovas Anatolijus Bibilovas trečiadienį per Rusijos valstybinę televiziją pareiškė, kad tokiam žingsniui reikės surengti referendumą. Tačiau tai esą nebus „labai sunku“ suorganizuoti.

A. Bibilovas taip pat sakė: „Manau, kad prisijungimas prie Rusijos yra mūsų strateginis tikslas“.

Rusija pripažino Pietų Osetiją nepriklausoma valstybe 2008 m. po karo su Sakartvelu – visai taip pat kaip ir Abchazijos regioną – ir dislokavo ten tūkstančius karių. Abchazija neplanuoja prisijungti prie Rusijos, sakė vietos parlamento atstovas. Nors Maskva laikoma artima strategine partnere, Abchazija yra „nepriklausoma valstybė pagal konstituciją“.

Pietų Osetijos parlamento vadovas Alanas Tadtajevas Rusijos valstybinei agentūrai TASS sakė, kad referendumas turėtų būti surengtas „artimiausiu metu“.

Kovo 26 d. Pietų Osetija paskelbė nusiuntusi į Ukrainą savo karių, kad „padėtų apsaugoti Rusiją“.

„Mūsų vyrai atliks savo karinę pareigą su išdidžiai iškelta vėliava“, – socialiniame tinkle „Telegram“ teigė Pietų Osetijos lyderis Anatolijus Bibilovas. Jis nenurodė, kiek karių buvo dislokuota, tačiau paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti keli autobusai ir sunkvežimiai.

Apie tai paskelbta 31-ąją Rusijos Ukrainoje sukelto karo dieną. Jo metu jau žuvo tūkstančiai žmonių, o dar daugiau kaip 10 mln. buvo priversti palikti savo namus. Pasak Rusijos prezidento Vladimiro Putino, Maskva siekia „demilitarizuoti“ ir „denacifikuoti“ Ukrainą.

Per jau vieną kautynių mėnesį Rusijos kariams nepavyko palaužti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pasipriešinimo. Penktadienį Rusija leido suprasti, kad, užuot siekusi užimti visą šalį, dabar susitelks į rytinę jos dalį.

2008 metais Rusija ir Sakartvelas kariavo trumpą, tačiau kruviną karą dėl Pietų Osetijos. Karui pasibaigus, Rusija pripažino Pietų Osetijos ir dar vieno separatistinio regiono – Abchazijos – nepriklausomybę ir ten įsteigė nuolatines karines bazes.

Ukrainoje prasidėjus visapusiškam karui, Sakartvele nuvilnijo solidarumo banga ir šimtai kartvelų prisijungė prie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų.

Rusija pradėjo agresyvų karą prieš kaimyninę Ukrainą vasario 24 d., be kita ko, teisindama jį tariamu Rytų Ukrainos separatistinių Donecko ir Luhansko regionų „išlaisvinimu“. Tai pakurstė būgštavimus, kad kovos gali vėl įsižiebti ir prorusiškuose regionuose kitose buvusiose sovietinėse valstybėse.

Sekmadienį Luhansko separatistų lyderis Leonidas Pasečnikas pareiškė, kad reikia surengti balsavimą dėl regiono integracijos į Rusiją. Kyjivas sakė, kad Ukraina tokio referendumo nepripažins.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)