Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „pradėjo šį karą. Vladimiras Putinas sukūrė šią pasaulinę maisto krizę. Ir tik jis gali tai sustabdyti“, – per Saugumo Tarybos posėdį, skirtą humanitarinei situacijai Ukrainoje, sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman. „Atsakomybė už karą prieš Ukrainą – ir už karo padarinius pasauliniam aprūpinimo maistu saugumui – tenka tik Rusijai ir prezidentui Putinui“, – sakė ji.

Prancūzijos ambasadorius JT Nicolas de Riviere'as pabrėžė, kad „Rusijos agresija prieš Ukrainą didina bado pavojų visame pasaulyje“ ir kad pirmieji nukentės besivystančių šalių gyventojai. „Rusija, be jokios abejonės, stengsis mus įtikinti, kad disbalansą pasaulio maisto saugumo situacijoje sukuria sankcijos, kurių prieš ją imtasi“, – pridūrė N. de Riviere'as.

Maskvos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia iš tikrųjų atrėžė, kad pasaulinę maisto rinką iš tiesų supurtė „nežabota sankcijų isterija, kurią Vakarai lieja prieš Rusiją“.

W. Sherman ir Pasaulio maisto programos (WFP) direktorius Davidas Beasley pranešė, kad Ukraina ir Rusija, kurios abi yra pagrindinės grūdų gamintojos, eksportuoja 30 proc. pasaulio kviečių, 20 proc. kukurūzų ir 75 proc. saulėgrąžų aliejaus.

Penktadienį Europos Sąjunga paskelbė iniciatyvą, kuria siekiama sumažinti karo sukeltą maisto trūkumą. ES ir JAV nori daugiašalių įsipareigojimų prieš žemės ūkio žaliavų eksporto apribojimus. JT generalinio sekretoriaus padėjėjas humanitariniams reikalams Joyce'as Msuya sakė, jog konfliktas Ukrainoje „kelia pavojų dar labiau pabloginti didžiausias pasaulio humanitarines krizes tokiose šalyse kaip Afganistanas, Jemenas ir Afrikos kyšulio šalys“, kur maisto trūkumas jau yra problema.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės