Apie tai, kad kariai nenaudojo jokių priešradiacinės apsaugos priemonių, pranešė du šaltiniai. Černobylyje dirbantys žmonės šitai prilygino savižudybei, nes radioaktyviosios dulkės, kurių kariai neišvengiamai prisikvėpavo, turėtų sukelti tam tikro laipsnio vidinę apšvitą.

Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) Branduolinės saugos skyriaus direktorius Balthasaras Lindaueris rusų karių veiksmus minėtoje zonoje apibūdino kaip ypač neatsakingus.

„Tuojau po invazijos vietovę užėmė reguliariųjų pajėgų kariai, akivaizdžiai neturėję nė menkiausio supratimo, kas tai per vieta, todėl pirmosiomis dienomis teko konstatuoti radioaktyvumo šuolį, veikiausiai įvykusį pravažiavus ypač sunkios karinės technikos konvojui. Tai yra aiškus ženklas, kad tie kariai nežino, ką daro, ir elgiasi neatsakingai. Šitai jau teko matyti ir prie Zaporižios (Zaporožės) atominės elektrinės“, – kalbėjo B. Lindaueris.

Du „Reuters“ kalbinti ukrainiečiai budėjo Černobylyje vasario 24-ąją – tą dieną, kai rusų tankai ėmė riedėti miesto teritorija. Taigi, okupantų pajėgos užėmė vietovę, kurioje dirbo personalas, lig šiolei rūpinęsis saugiu panaudoto branduolinio kuro laikymu ir stebėjęs 1986-aisiais sprogusį reaktorių gaubiantį betoninį sarkofagą.

Abudu vyrai tvirtino matę, kaip rusų tankai ir kita šarvuota technika judėjo Raudonuoju mišku – labiausiai radioaktyviomis medžiagomis užteršta zona visame Černobylyje, esančia maždaug per 100 kilometrų į šiaurę nuo Kyjivo.

Kaip sakė vienas iš darbuotojų, rusų kariai, su kuriais jiems pavyko pasikalbėti, nebuvo nė girdėję apie įvykusią avariją.

Plati Černobylį supanti teritorija yra uždara visiems, išskyrus joje dirbančius arba specialiais leidimais apsirūpinusius asmenis. Vis dėlto Raudonasis miškas yra toks užterštas, kad net ir atominės elektrinės darbuotojai į jį neleidžiami. Todėl ir kyla siaubas, pagalvojus, kad Rusijos karo mašinų vilkstinė kirto tą zoną niekaip neapsisaugojusi.

„Raudonasis miškas yra viena iš sričių, kurioje radiacijos lygis aukštesnis nei kitur. Jame yra tokių vietų, kuriose tuojau pat po avarijos buvo palaidotos aktyviosios medžiagos, ir judinti tas vienas yra ganėtinai pavojinga“, – sakė B. Lindaueris.

Per kelias Rusijos karių kaimynystėje praleistas savaites elektrinę prižiūrintys ukrainiečiai sakė nematę, kad kuris nors iš karių būtų naudojęs kokias nors nuo radiacijos apsaugančias priemones. Tik po savaitės prie jų prisijungė Rusijos pajėgose tarnaujantys specialistai, žinantys, kaip elgtis su radioaktyviomis medžiagomis.

Pasak B. Lindauerio, tolesnis neapdairumas ir saugos nuostatų nepaisymas gali privesti prie problemų.

„Kol kas galima pasakyti, kad didesnės žalos, laimei, nepadaryta ir jokio incidento neįvyko. Ir taip yra įvykusi avarija, bet jei kariai ir toliau elgtųsi taip, kaip jau teko pamatyti, kiltų didžiulis rimtos, visam regionui aktualios katastrofos pavojus“, – įspėjo B. Lindaueris.

Po Rusijos karių atvykimo dviem „Reuters“ kalbintiems elektrinės darbuotojams kartu su kolegomis teko beveik mėnesį darbuotis, kol buvo leista vykti namo, t. y. iki praėjusios savaitės, kai Rusijos pajėgų vadai pagaliau leido atsiųsti personalo pamainą.
„Reuters“ nesiima tvirtinti, kad darbuotojų perduota informacija yra teisinga. Su ukrainiečiais buvo kalbėtasi telefonu, pažadėjus neatskleisti jų tapatybių, mat žmonės baiminosi dėl savo saugumo.

Kitą dieną Rusijos pajėgos užėmė netoli Černobylio esantį Slavutyčių – miestą, kuriame gyvena didžioji dalis elektrinės darbuotojų. Černobylio elektrinės generalinis direktorius Valerijus Seida ir Slavutyčių meras pranešė, kad pirmadienį Rusijos pajėgos paliko miestą.

„Reuters“ neturėjo galimybės savarankiškai įvertinti, kokio lygio radioaktyvumą teko patirti žmonėms, atsidūrusiems ganėtinai arti Raudonuoju mišku važiavusio Rusijos karo mašinų konvojaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)