„Jie dar kartą paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pritarti paliauboms, nutraukti visus karinius veiksmus, išvesti rusų dalinius iš Ukrainos ir diplomatinėmis priemonėmis spręsti krizę“, - antradienį Berlyne sakė Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo atstovas.

Penketas taip pat pareikalavo, kad V. Putinas pagaliau leistų humanitarinei pagalbai pasiekti Ukrainą ir atvertų efektyvius humanitarinius koridorius, kuriais gyventojai galėtų palikti apsiaustas teritorijas – ypač daug savaičių apgultą Mariupolį.

Aukštas sankcijų spaudimas Maskvai esą bus išlaikytas. Penkių šalių vadovai taip pat aptarė priemones energetiniam saugumui užtikrinti ir aukštoms energijos kainoms amortizuoti.

Eliziejaus rūmų duomenimis, buvo patvirtinta būtinybė per prezidentą Emmanuelį Macroną ir konsultuojantis su Ukraina išlaikyti ryšių su Kremliumi kanalą. Taip pat kalbėta apie naujausią Rusijos ir Ukrainos taikos derybų ratą.

Britų premjeras Borisas Johnsonas per pokalbį reikalavo nenusileisti Rusijai. V. Putino vyriausybę reikia vertinti pagal veiksmus, o ne pagal žodžius, po pokalbio su Joe Bidenu, E. Macronu, O. Scholzu ir Italijos premjeru Mario Draghiu sakė B. Johnsonas.

Esą sutarta, kad spaudimas Rusijai negali būti mažinamas, kol „siaubas, kurį kenčia Ukraina“ nesiliaus.