Pasak Turkijos prezidentūros, Rusijos ir Ukrainos delegacijos susitiko prezidento rezidencijoje – Dolmabahce rūmuose Stambule antradienio rytą. Prieš prasidedant deryboms Turkijos pusė susitiko su kiekviena delegacija, po ministrų kabineto posėdžio Ankaroje sakė prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas. Jis pakartojo viltį, kad bus susitarta dėl neatidėliotinų paliaubų.

R. T. Erdoganas sakė telefonu bendravęs su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Turkijos lyderis teigė, kad reikalai juda „teigiama linkme“.

Ukrainos delegacijos narys Davidas Arachamija po derybų įvardijo Ukrainos keliamas sąlygas saugumui bei šalis, kurios galėtų tokias garantijas suteikti.

Ukraina perdavė savo siūlymus dėl Saugumo garantijų Ukrainai susitarimo, kuris sudarytų sąlygas užbaigti karą. Tai turėtų būti tarptautinis susitarimas, pasirašytas visų saugumo garantų, įsitikinusi Ukrainos delegacija.

Kaip teigia Ukrainos delegacija, tokiais saugumo garantais galėtų tapti Jungtinė Karalystė, Kinija, Jungtinės Valstijos, Turkija, Prancūzija, Kanada, Italija, Lenkija ir Izraelis. Dalis valstybių jam davė pirminį sutikimą.

Susitarime, kaip skelbia Ukraina, taip pat turėtų būti įvardijamas veiksmų mechanizmas dėl šalių-garantų sąveikos. Tai galėtų būti kažkas panašaus į NATO sutarties Penktąjį straipsnį (vienos valstybės narės užpuolimas prilygsta viso Aljanso užpuolimui).

Jeigu prieš Ukrainą prasidėtų karas, agresija arba specialioji operacija, tuomet šalys-saugumo garantai per tris dienas surengtų konsultacijų ir būtų juridiškai įsipareigojusius suteikti Ukrainai pagalbą.

„Šis siūlymas nepriimtas, mes jį perduosime Rusijai. Lauksime jų atsakymo“, – sako D. Arachamija.

Rusijos atstovas derybose Stambule Vladimiras Medinskis Rusijos ir Ukrainos derybas pavadino konstruktyviomis. Anot jo, Rusija svarstys Ukrainos siūlymus, jie bus perduoti V. Putinui. V. Medinskis teigia, kad V. Putino ir Volodymyro Zelenskio susitikimas įmanomas parafiruojant (preliminariai pasirašant) Rusijos ir Ukrainos susitarimą užsienio reikalų ministerijų lygmeniu.

Rusijos vyriausiasis derybininkas V. Medinskis po derybų Stambule pareiškė, kad Rusija neprieštarauja Ukrainos stojimui į Europos Sąjungą.

Ukrainos atstovai derybose Stambule pasiūlė Rusijai susitarime užfiksuoti abiejų šalių pozicijas Krymo ir Sevastopolio klausimu, teigia Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas. Anot jo, siūloma per ateinančius 15 metų surengti derybas dėl Krymo ir Sevastopolio statuso. Atskiru punktu Ukrainos pusė pasiūlė įrašyti, kad per minėtąjį laiką, kol vyks derybos, Ukraina ir Rusija sprendžiant Krymo klausimą nenaudos ginkluotųjų pajėgų.

Susitiko jau tris kartus

Ukrainos ir Rusijos derybininkai jau tris kartus susitiko Baltarusijos pasienio zonoje, vėlesni pokalbiai vyko vaizdo ryšiu. Ukrainos ir Rusijos delegacijų derybos vyksta labai sunkiai. Kyjivas nori Rusijos kariuomenės išvedimo ir saugumo garantijų.

Maskva reikalauja, kad Ukraina atsisakytų narystės NATO, pripažintų atsiskyrusius Rytų Ukrainos separatistinius regionus nepriklausomais ir taip pat pripažintų 2014 metais aneksuotą Juodosios jūros Krymo pusiasalį Rusijos dalimi.

Ankara palaiko gerus santykius su Maskva ir Kyjivu ir laiko save tarpininke. Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ir jo kolega iš Rusijos Sergejus Lavrovas jau susitiko Turkijoje kovo 10 dieną. Tačiau derybos Antalijos mieste neatnešė jokios reikšmingos pažangos.

Atvyko ir Abramovičius

Rusijos valstybinė naujienų agentūra RIA skelbia, kad į Stambulą dalyvauti derybose atvyko ir Rusijos milijardierius Romanas Abramovičius. Pranešama, kad jis pasikalbėjo su Turkijos prezidentu ir Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu.

Pirmadienį amerikiečių žiniasklaida pranešė, kad R. Abramovičius ir du Ukrainos derybininkai galėjo būti apnuodyti.

„Wall Street Journal“, remdamasis informuotais šaltiniais, pirmadienį rašė, kad R. Abramovičiui ir ukrainiečiams šį mėnesį po susitikimo Ukrainos sostinėje Kyjive pasireiškė „spėjamo apnuodijimo simptomai“.

Trys vyrai skundėsi paraudusiomis akimis, skausmingu ašarojimu ir besilupančia veido ir rankų oda. Vėliau simptomai susilpnėjo. „Wall Street Journal“ šaltiniai įtaria, kad su incidentu gali būti susieję griežto kurso šalininkai Maskvoje. Jie esą norėjo pakenkti deryboms tarp Rusijos ir Ukrainos dėl karo nutraukimo.

R. Abramovičiaus patikėtinis laikraščiui sakė, kad esą nėra aišku, kas gali būti susiję su menamu apnuodijimu. Be to, Vakarų ekspertai negalėjo paaiškinti simptomų.

R. Abramovičius, pasak „Wall Street Journal“, šiuo metu keliauja tarp Rusijos ir Ukrainos, mėgindamas tarpininkauti konflikte.

Milijardieriui, kuris palaiko gerus ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, po Rusijos invazijos į Ukrainą ES ir Didžioji Britanija įvedė sankcijas. JAV tuo tarpu sankcijų jam nepaskelbė.

„Wall Street Journal“ praėjusią savaitę rašė, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis prašė JAV prezidento Joe Bideno netaikyti sankcijų oligarchui, nes jis gali būti svarbus tarpininkas.

Ukraina perspėja derybininkus: per taikos derybas nieko nevalgykite ir negerkite

Asmenys, kurie derasi su Rusija, turi nevalgyti ir negerti, perspėjo Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba. Prieš tai buvo pranešta apie Rusijos milijardieriaus R. Abramovičiaus ir Ukrainos derybininkų apnuodijimą.

„Patariu kiekvienam, kuris dalyvauja derybose su Rusijos Federacija, nieko nevalgyti ir negerti bei stengtis nesiliesti prie jokių paviršių“, – D. Kulebą citavo „Sky News“.

Tai paskelbta antradienį Turkijoje tęsiantis Ukrainos ir Rusijos delegacijų diskusijoms.

R. T. Erdoganas ragina Rusiją ir Ukrainą „užbaigti šią tragediją“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paragino į Stambulą derybų atvykusias Rusijos ir Ukrainos delegacijas „užbaigti šią tragediją“.

Šių gyvų derybų Stambule tikslas – sustabdyti karą, kuris jau galimai nusinešė apie 20 tūkst. gyvybių ir privertė dar daugiau kaip 10 mln. žmonių bėgti iš savo namų. Tai pirmasis kartas per jau kurį laiką, kai abiejų šalių derybininkai susitinka akis į akį. Prieš tai buvo surengti keli virtualūs derybų raundai.

„Abi šalys turi teisėtų interesų, įmanoma rasti tarptautinei bendruomenei priimtiną sprendimą“, – teigė R. T. Erdoganas. Pasak jo, Maskva ir Kyjivas turi „užbaigti šią tragediją“, o „konflikto tąsa neatitinka niekieno interesų“.

Kovo 10-ąją Turkija Antalijoje surengė pirmąjį nuo karo pradžios Rusijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrų susitikimą.

Ukraina: derybose su Rusija didžiausias dėmesys skiriamas saugumo garantijoms

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailo Podoliakas antradienį pranešė, kad Stambule vykstančiose derybose su Rusija didžiausias dėmesys skiriamas saugumo garantijoms Ukrainai ir ugnies nutraukimui.

Ukrainiečių žiniasklaidai M. Podoliakas sakė, kad „vyksta intensyvios konsultacijos dėl kelių svarbių klausimų“. Svarbiausias iš šių klausimų yra susitarimas dėl „tarptautinių saugumo garantijų Ukrainai“, nes „tik su tokiu susitarimu galime užbaigti karą taip, kaip reikia Ukrainai“, pabrėžė jis.

Pasak M. Podoliako, „antra klausimų grupė yra ugnies nutraukimas, kad galėtume išspręsti visas susikaupusias ir skubiai spręstinas humanitarines problemas“.

Ukrainos prezidento patarėjas pridūrė, kad abi šalys taip pat aptarinėja karo teisės pažeidimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)